4 entry daha
  • boğaziçi sosyolojinin halihazırda en iyi birkaç hocasından bir tanesi.
    neden burada olduğunu bilmiyorum, ve merak ediyorum fakat bu soruyu bir kenarda bırakırsak, özellikle sosyal teori ve milliyetçilik gibi konularda pek az kimsenin eline su dökebileceği bir insan abbas vali.
    sanıyorum 2003-2004 yıllarından beri bir şekilde boğaziçinde ders veriyor. dışarıdan ders vermekle başlayan boğaziçi dünyası geçen senelerde tam zamanlı hoca statüsüne evrildi. faruk birtek'in emekliliğinin ardından ise, faruk birtek ile özdeşleşmiş sosyal teori derslerini anlattı (geçen sene hem klasik hem modern sosyal teoriler derslerini anlatmıştı hoca, bu sene ise sadece klasik sosyal teori dersini verdi bu alanda)
    faruk birtek'in nasıl ders anlattığı noktasında herhangi bir fikrim yok (ki uzun senelerden sonra boğaziçi sosyoloji'den bu özellikle mezun olan ilk neslin içinde olabilirim) fakat abbas hoca, özellikle marxist geleneği yemiş yutmuş bir insandır diyebiliriz. ama bunun yanındaki entellektüel birikimi de bir çok insana taş çıkaracak düzeydedir.
    milliyetçilik çalışmaları hususunda da merkezine memleketi iran kürdistanı'nı alan çalışmalar yapmaktadır. fakat bunun yanında ortadoğu tarihi konusunda hatırı sayılır bir birikimi vardır (ki bu isim ve çerçevede de dersler açmıştır zamanında, fakat bundan sonra ne kadar açabilir bilmiyorum)
    abbas hoca sanırım kendi köşesine çekilmiş ve kitaplarını yazıyor burada. son senelerde birkaç kitap yayınlamış olması, kitaplarının türkçeye çevrilmiş olması buna kanıt olabilir. birikimini peyderpey düzene sokup yayınlamak eğiliminde.

    entellektüel birikiminin yanında, sevecen, gayretkeş, işini iyi yapan, kaprissiz, genel geçer siyasetlere kapılmayan oturaklı bir insan. genelde odasında oturur çalışır, arada çay kahve içmeye çıkar, öğrencilerle de hocalarla da dengeli/seviyeli bir ilişkisi vardır. siz bir şey isterseniz verir (hatta fazla fazla verir, gerekirse anlatır, gerekirse kütüphanesindeki kitapları verir...vs) fakat amiyane tabirle işkembeden tavsiyeler yağdıran bir insan değildir. oturup neredeyse her konu üzerinde konuşulabilir, dersleri çok kalabalık olmasına rağmen, ders verdiği kimseyi unutmaz, yolda görsün selam verir, selam verirseniz hal hatır sorar ne yaptığınızı anında hatırlar...vs
    ders almayı düşünenler için notu ne boldur ne düşük, kararındadır. tüm ödevlere yazdığı notlar geliştiricidir.
    özet olarak, boğaziçi sosyoloji bölümünde okuyan ve sosyal teoriye ilgili bir öğrenci peşinden ayrılmamalı, mümkünse alabileceği tüm dersleri almalıdır. bölüm dışından dersini almayı düşünen öğrenci de ha keza, alabileceği tüm dersleri almaya çalışmalıdır (fakat derslerinin bölüm dışı kotaları düşük olduğundan bu her zaman mümkün değildir). resmen alamasa da gayri resmi dersleri takip edilmelidir kanaatimce.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap