9 entry daha
  • “sağlıklı kurtlar ve sağlıklı kadınlar belirli ruhsal karakteristikleri paylaşırlar: keskin bir duyarlık, oyuncu bir ruh ve yoğun bir kendini adama kapasitesi. kurtlar ve kadınlar, doğaları, araştırıcılıkları, büyük bir dayanıklılık ve güce sahip olmaları bakımından yakın akrabadırlar. sezgileri çok güçlüdür; yavruları, eşleri ve sürüleriyle yoğun bir biçimde ilgilenirler. sürekli değişen koşullara uyum sağlamakta deneyimlidirler; tuttuklarını koparmalarının yanında çok da cesurdurlar. ancak ikisi de sürekli avlanmış, taciz edilmiş ve yanlış bir şekilde obur, sapkın, son derece saldırgan ve hasımlarından daha az değerli olarak tanımlanmıştır. hem vahşiliği hem de ruhun vahşi yanlarını yok eden, içgüdüsel olanın soyunu kurutan ve arkada hiç iz bile bırakmayanlar için, ikisi de birer hedef haline gelmiştir. kurtların ve kadınların kendilerini yanlış anlayanlar tarafından yok edilmesi çarpıcı bir benzerlik taşır.”

    henüz kitabın ilk sayfalarında iken yukarıdaki paragrafı okuyunca birden donup kalıyorsunuz. çünkü yok edilmeye çalışılırken son bir güçle kurtulup bir köşede ruhsal yaralarınızı sarmaya çalışmaktasınız ve kendinizi bir fareden bile daha korkak ve güçsüz hissediyorsunuz. kurtlarla kadınların ortak maceralarını iyice merak edip hızla okumaya devam ediyorsunuz. okudukça yaralı bir kurt olduğunuzun bilincine varıyorsunuz. derin bir yara iziniz varsa bu yarayı vahşi benliğinize geçiş yapan bir kapı olarak kullanabileceğinizi öğreniyorsunuz ve o yarayı seviyorsunuz. kapıyı aralayıp, bütün dişilere destek veren gücü ifade eden vahşi doğanızla tanışmanın ya da yeniden karşılaşmanın keyfini yaşıyor, her yeni sayfada erginlenmiş bir kadın olma yolunda ilerliyorsunuz.

    “vahşi kadın, bütün kadınların sağlığıdır. onsuz, kadınların psikolojisi anlamsızlaşır.”

    her sayfa, her paragraf, her satır her cümle öyle bir görüş kazandırıyor ki içinizdeki güç yukarı doğru fırlıyor. her adımda dönüşüm yaşıyorsunuz ve o dönüşümü damarlarınızda hissediyorsunuz.

    “bu kitaptaki malzeme, sizi cesaretlendirmek için seçilmiştir. bu çalışma, kendi içsel ufuklarında zahmetli yolculuklara çıkanlar dâhil olmak üzere, hem kendi yoluna gidenlere hem de dünya için zorluklara göğüs gerenlere destek olmak üzere sunulmuştur.” diyen clarissa pinkola estes’in sevgi dolu yüreğini en yakınınızda duyumsuyor, her yeni masalla içinizde beslenen kurdu birlikte büyütmenin keyfini yaşıyorsunuz. içsel ufuklarınızda gerçekleştirdiğiniz zahmetli yolculukta yalnız olmadığınızı hissediyorsunuz.

    kurtlarla koşan kadınlar öyle bir kitap ki, bir kadın olarak o ana kadar yaşadığınız her durumu müneccim gibi biliyor, size hak veriyor, acılarınızın yenilenmemesi için doğru vahşi yolu gösteriyor. sizin hep eleştirilen özelliklerinizin aslında birer değer olduğunu gösteriyor.

    “sevmek-hepsi de aynı ilişkide olmak üzere- sayısız sonu ve sayısız başlangıcı kucaklamak ve aynı zamanda bunlara göğüs germek demektir.”

    “ufukta en kasvetli, en karanlık ve iflah olmaz olasılıklar dışında hiçbir şey, ama hiçbir şey yokken bile, gözyaşları bizi hiçbir getirisi olmayan bir amaç için yanarak kül olmaktan kurtarır.”

    “gözyaşları sizi bir yerlere götüren bir nehirdir. ağlamak ruhsal hayatınızı taşıyan geminin çevresinde bir nehir yaratır. gözyaşları geminizi kayalıklardan, kuru zeminden çıkararak nehrin aşağılarındaki yeni bir yere, daha iyi bir yere götürür.”

    bu kitabı okuduktan sonra masallara karşı bakış açınız da değişiyor. çok basit bir olay örgüsünden oluşan bir masalın alt metninde neler olabileceğini görüyorsunuz. metin okuması nasıl yapılır onu görüyorsunuz. masalları veya öyküleri çözümleyerek okumanın keyfine varıyor, öykü ilaçtır diyen yazarın reçetesini yaralarınız için kullanıyorsunuz. hele bir “iskelet kadın” öyküsü var ki… her kadının ve her erkeğin okuyup anlaması gereken muhteşem çözümlenmiş bir öykü. binlerce kez okusam her seferinde yeni şeyler öğrenebilir, her seferinde aynı keyfi alabilirim.

    bu kitap, kadınım diyen her insanın mutlaka okuması gereken bir başucu kitabı. bir kutsal kitap gibi tekrar tekrar okunmalı, algılanmalı, uygulanmalı. kütüphanemdeki bütün kitapları bir tarafa kurtlarla koşan kadınlar’ı tek başına diğer tarafa koyabilirim.

    bana bu kitabı tavsiye eden vahşi kadına sonsuz teşekkürler… evet, “bir hayat çok fazla kontrollü olduğu zaman, kontrol edilemeyecek kadar az hayat kalır.”
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap