7 entry daha
  • national geographic tarafından "mega fabrikalar" adı ile hazırlanmış, üretiminin en başından en sonuna, tüm aşamalarının anlatıldığı güzel bir belgeseli var.

    yalnız, arabanın güzelliği ayrı, adamların teknolojisi ayrı... çok sıradan olacak ama "adamlar yapmış hacı." arabanın boyasını, astarını atmak için üç yıl eğitim alan bir teknisyen düşünebiliyor musunuz bizim ülkemizde.

    bizim ülkemizde bunun teknolojisi olsa bile, işe koşulması o kadar farklı olur ki...mesela orada adamlar boyayı atarken, her yeri kapalı bir forma giyiyorlar, özel bir sistemle içine temiz hava giriyormuş falan. bizde olsa, "türk'e bir şey olmaz!" mantığı ile boyayı mis gibi soluya soluya yaparlar.
    ya da astar atılmadan önce defalarca toz alıp kontrol ediyorlar arabayı, en ufak bir toz zerresi olmasın diye. bizim arabalarda bir bakıyorsun, kıl yapışmış oraya. bence olur. üstüne de astarı çekilmiş, oh mis.

    yalnız belgeseli izlerken kötü olan şu ki, belki senin ütopyasını kurduğun şey, orada insanlar ve robotlar tarafından tıkır tıkır işleyen bir sistemle var ediliyor. yani bu fabrikalarda, bu arabadan her gün bir sürü üretiliyor, ve bir sürü insan da bunları alıyor. işte bunu düşünmek biraz dengesini bozuyor insanın.

    http://www.youtube.com/watch?v=rm9awe6zdxq

    http://www.youtube.com/…=34didvbhjbs&feature=fvwrel

    http://www.youtube.com/…=hkycb2qwg1g&feature=fvwrel
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap