1 entry daha
  • sims ve dungeon keeper oyunlarını harmanlamış, ortaya baya orjinal bir oyun çıkarmış tasarımcıların ürünü. özellikle grafikler ve kullanıcı arabirimi* üzerinde epey uğraşılmış, böylece envai çeşit hortlağı hayaleti eşzamanlı olarak kullanabilmek mümkün olmuş.

    oyunda emrinize sunulmuş hayaletlerin kullanabildiği toplam 125 özellik/saldırı hareketi var. bu hareketleri kullanmak için plasma denilen merete ihtiyaç duyuluyor (bir çeşit kaynak diyelim). milleti korkutup altına sıçtırdıkça plasma doluyor, o yüzden özellikle az plasma ile başladığınız bölümlerin başında dikkatli davranmak icap ediyor.

    insanları nasıl korkutacağınız ise tamamiyle sizin hayalgücünüze bağlı. ister mistik takılın, evin içindeki eşyaları uçurup, aynadaki yansımaları bozuma uğratın; ister psikopata bağlayıp yangın çıkarıp evin içine balık yağdırın. ancak öyle hayaletleri evin içine salıp "hayde korkutun herkesleri" diyemiyorsunuz, hey hayaletin "bağlanabildiği" ayrı eşyalar/odalar var. örneğin gremlinler sadece elektrikli eşyalara, earth elemental her çeşit toprağa(saksı toprağı dahil) bağlanabilirken, sandman türündeki uyku hayaletleri sadece uyuyan insanlara bağlanabiliyor (ehe). bağlanma olayı da plasma harcıyor, o yüzden otlağa koyunları salarmış gibi hayaletleri salamıyorsunuz ortalığa.

    oyunda korkutacağınız insanlar tek tip değil, hepsinin ayrı korkuları ve kişilikleri var. kimisi ateşten, kimisi böcükten, kimisi de şimşekten korkuyor bu kerataların. yalnız bölümün başında kimin neyden korktuğunu bilinmediği için deneme yanılma yöntemine ya da hayaletlerin "expose fear"* özelliklerine baş vurmak gerekiyor. bu arada insanlar da hayaletlere karşı tamamiyle çaresiz değil, ilerleyen bölümlerde hayaletlerinizi "kovabilen"* insanlar da ölümlülerin arasına katıldığı için işiniz giderek zorlaşıyor.

    her bölümden önce kendi takımınızı seçerken "recommended"* tuşuna tıklayıp o bölümü bitirmenizin garanti olduğu takımı otomatik olarak seçebilirsiniz, ancak oyunun yapımcılarının da dediği gibi herşey aslında oyuncunun yaratıcılığına bağlı olduğu için aynı bölümü onlarca kez (herbirinde farklı takım ve taktiklerle) bitirebilirsiniz. sırf bu yüzden uzun ömürlü olacak bir oyun ghost master.

    kaydetme/yükleme* seçenekleri olmayabilir, ama doğru takımı seçtiğinizde (deneme yanılma ve birazcık tecrübe gerekiyor doğal olarak) yarım saat civarında bitiyor bölümler. tereddütsüz tavsiye edilebilecek bir oyun bu. alın, aldırın.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap