2 entry daha
  • qt framework kullanan bir programda declerative* bir şekilde arayüz tanımlamaya yarayan, bu arayüzün arkasında çalışan imperative* kısmının ise javascript kullanılarak yazıldığı programlama dili.

    benzer bir duruma xaml + c# ikilisinde rastlanabilir. burada xaml, qml'in; c# ise javascript'in yerini alır. ancak belki de dinamik bir dil olmasının verdiği avantaj ile qml + javascript ikilisi öğrenilmesi daha kolay bir sistem sunar.

    modern görsel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kolay animasyonlar oluşturulabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. hatta uygulamalara particle efektleri eklenmesine bile izin verir.

    symbian işletim sistemi kullanılan nokia telefonlar için native uygulamalar qml, javascript ve -eğer performans ya da low level programlama gerekiyorsa- c++ teknolojileri kullanılarak yazılır.

    uygulamalar arasındaki ux bütünlüğünü korumak ve programcıların işlerini kolaylaştırmak amacı ile nokia tarafından qml ve c++ kullanılarak symbian'a özel ve içinde hazır widget'lar (qml'de element deniyor) barındıran qt quick kütüphanesi hazırlanmıştır.

    qt'un 4.x sürümüyle deneysel olarak kullanılan bu teknoloji 5.x sürümü ile tavsiye edilen qt programlama tekniği konumunda olacaktır. c++ gibi eski ve low level bir dil ile yazılmış qt'un modern ve high level programlamaya izin vererek modern programlama dünyasının gerisinde kalmamasını sağlayan bir teknoloji olması bakımından önemlidir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap