122 entry daha
  • uc haftalik tecrubeme dayanarak soyluyorum ki %80'i mal olan bir toplumun bireyine verilen isimdir. artik suna inaniyorum ki amerika tum dunyada kendi vatandaslari gibi insanlar yetistirmek ve cogaltmak istiyor. bir adim sonrasini ogrenmekten aciz, surekli televizyon izleyen, ne sunulursa ona razi olan, hazir gidalarla beslenen, kurallarin bir milimetre bile disina cikmayan bir insan obeginden bahsediyorum. bilgi teknolojileri gibi sektorlere bakildiginda calisanlarin %90'i amerikali degil. adamlar resmen beyin göçüyle ayakta duruyorlar. benim calistigim plazada en bilindik bir elektronik ev aletleri markasinin dogu amerika genel merkezi var. o kata girip cikan ya cekik gozlu ya hintli. tum bina oyle. yine teknoloji alaninda hizmet veren sirketlerin genel profili yabanci calisanlardan olusuyor.

    ayrica bu insanlarin evde yemek yeme kulturu yok. yemek pisirmekten de bir haberler. fast food zincirlerinin buradan cikmasina sasirmamak lazım.

    aliskanliklarindan kolay vazgecemiyorlar. yil olmus 2012 hala posta ile gonderi yapmanin ve çek yazarak para odemenin pesinden kosuyorlar. markette kasa kuyrugunda odeme sirasi geldiginde cantasindan cekini cikarip uzuuun uzuuun ve yavas yavas yazan yasli teyzeyi beklemenin yarattigi haz paha bicilemez! inanin buna.

    bir evragi "e-posta ile gonderin" diyorum, "yok postaya veriyorum, 2 gune sizde olur" diyen dallama insanlar ayrica. bir cok kisi e-posta ile iletisim kurmuyor. deli oluyorum. gunde iki kere posta kutusuna gitmekten fenalik gecirecegim.

    giyinme sekilleri de cok enteresan. kadiniyla erkegiyle ayaklarina en az iki numara buyuk terlik giymeye bayiliyo salak insanlar. gecen gun calistigim binada bi hatun gordum, saniyorum muhendis bir abla. ayagi 38 numara ama 40 numara terlik giymisti. boyle ise gelebilmis. bir de şık giyinince (şık dedigim de beyaz pantolon, topuklu ayakkabi ve duzgun bir gomlek) okuzun trene baktigi gibi bakiyorlar "ne alaka" der gibi.

    medeniyetin gobegi denilen yerde durum boyle. gozunuzde fazla buyutmeyin yani.

    edit: bazı yazarların cok zoruna gitmis bu elestirim, icleri kan aglamis. ben turkiyedeki insanlarla karsilastirmadim amerika insan profilini. bagimsiz bir elestiridir. kafama fes de takmadim, sacma bir turk insani da olmadim. ayrica bu kafayla yol kenarindaki o genis evleri turkiyeden agzinin suyu akarak filmlerde izlemeye devam edersin. ben teknolojiden ve beyin gocunden bahsediyorum adam evlerden ve yollardan bahsediyor yahu. te allahim.
88 entry daha
hesabın var mı? giriş yap