422 entry daha
  • daha önce kendisi hakkında kısa ve net overrated dediğim entry'm 250 km/h ile zamanın ötesine gönderilmişti. muhtemelen bu da zamanın ötesine yerleşecek ama bu kez kendisinin neden overrated olduğunu açalım:

    rahmetli, türk insanın ikiyüzlülüğüne iyi bir örnek aslında. sağlığındayken filmlerine burun kıvıranlar, ölümünden sonra filmleri ve kendisi hakkında olumsuz yorum yapanları neredeyse vatan haini ilan edecekler. kemal sunal, komedi filmleri için simge bir isim oldu fakat rahmetlinin oyunculuğu belli kalıbın ötesine geçemedi.

    bir kere birçok filmi tekerrürden ibaret. filmleri üç aşağı beş yukarı aynı olunca, roller de benzer oluyor haliyle. bundan ötürü de kendisi karakter oyuncusu olamadı hiçbir zaman. bunda en büyük suç kendisini gişe filmlerinde oynatan yapımcılar. ben kemal sunal'ın kötü bir karakterle karşımıza çıkmasını çok isterdim mesela. buna benzer sorun ne yazık ki adile naşit için de geçerli.

    bir başka ve en önemli husus olan 'komedi klasikleri' meselesiyse çarpıtılıyor. çarpıtılıyor çünkü kendisinin oynadığı ve komedi klasikleri olarak adlandırılan filmlerde şener şen, adile naşit, münir özkul, metin akpınar, zeki alasya, halit akçatepe, tarık akan ve daha pek çok isim var. hababam sınıfı, tosun paşa, şabanoğlu şaban, köyden indim şehire, kibar feyzo, kapıcılar kralı, davaro ve daha nicesi filmde oynayan isimleri hiçe sayıp bunları 'kemal sunal filmleri' olarak adlandırmak, diğer isimlere çok büyük haksızlık olur.

    kendisinin yukarıda saydığım isimlerden bağımsız olarak, tek başına sırtladığı filmler var ama bunlar bir elin parmağını geçmez: sahte kabadayı, iyi aile çocuğu, korkusuz korkak, tokatçı, hadi bir nebze de atla gel şaban'ı sayalım. bunların dışında hangisi komedi klasiği allah aşkına? sakar şakir mi, meraklı köfteci mi, hanzo mu yoksa avanak apti mi? güldürmeyin beni. bunlar olsa olsa 'can sıkan sulu komediler' olur. ki olumlu görüş belirttiğim diğer filmleri de, asla klasik değil, sadece komedi filmi olarak güldürmeyi başarabilen filmlerdir.

    siz de kendinize itiraf edip rahatlasanız ya, 'düne kadar insanları şaban diye etiketleyip küçümsüyorduk' diye. kendisi umudumuz, kurtuluşumuz, her şeyimiz şaban filmleriyle bugünün faruk aksoy zihniyetindeki yapımcılar tarafından kullanılmış, halkın sevgisini kazandıktan sonra da, belli bir yaşa gelince toplumsal mesaj kaygılı filmlerde boy göstermiştir.

    halkın sevgisini kazanması, sempatikliği ayrı konular ama sinema adına bakarsak, oyunculuk olarak şener şen'in yarısı bile edemez. oyuncu her rolü yapabilen, kılıktan kılığa giren kişilerdir. halkın sevgisini kazandığı için izleyicileri sömürü aracı olarak kullanılanlar değil.
1488 entry daha
hesabın var mı? giriş yap