158 entry daha
  • orhan pamuk eleştirisi o kadar yüzeysel ve çiğ kaldı ki diğer dediklerinin yanında...ama yine de ne hakaret etti, ne de aşağıladı. orhan pamuk'a olan tepkisinin bu kadar otomatikleşmişcesnie olmasının sebebini az buçuk tahmin etsem de kesin bir şey söylemeyeceğim. benim asıl derdim iki gramlık beyinleriyle devekuşu kabareyi metin akpınarı aşağılamak için malzeme etmeye kalkan gerzeklerle.

    devekuşu kabare'nin yaptığı siyasi mizahın yüzde birini yaptığınız zaman kendinizi mahkemede buluyorsunuz bu ülkede artık. devekuşu kabare 1967 yılında kuruldu. 1970lerin zorluklarını da ayakta kalarak atlattı 80 sonrasının kıstırılmışlığını da. 1978'de haldun taner ayrıldıktan sonra iyiden iyiye siyasi hiciv'e dönmeye başladı. taner sonrası dönemde zeki -metin ikilisi lokomotiflik etmeye başlamışlardı. eğer fena yamulmuyorsam 1980 lerde hemen hiç bir şeye tahammülün olmadığı bir ortamda deliler ve yasaklar gibi iki oyuna imza attılar. şimdi yasakların onda birini yapmaya cesaret eden mizahçı var mı ortada?

    devir cem yılmazların ata demirerlerin, şahan gökbakarların devri tabii. suya sabuna dokunmayan mizah devri. hadi cem yılmaz aynı zamanda zehir gibi zeki bir adam olduğu için yardıra yardıra güldürüyor ama ağzından bir tane sistem eleştirisi, bir tane hak özgürlük serzenişi, bir tane muktedirlere giydirme çıktı mı şimdiye kadar? metin akpınar'ın devekuşu kabare ile aldığı ticari ve siyasi riskin ne kadarını almaya cesaret eder zamane mizahçılarımız.

    metin akpınar'ın ideolojisini beğenmeyebilirsiniz, orhan pamuk'a eleştirisinden de hoşlanmayabilirsiniz ama eğer laf sokmaya devekuşundan başlarsanız ben tek bir şey anlarım: ya zamanında gördüklerinizi anlayamayacak kadar kapasite probleminiz var ya da eleştirinize taban aldığınız eser hakkında hiç mi hiç bilginiz yok.

    dert değil ama. recep ivedik var oldukça gülmeye devam edebilirsiniz. bir mizahçının, bir sahne oyuncusunun tek ve ulvi amacı hangi çiğliğe ve omurgasızlığa baş vurduğuna bakmaksızın gülmenizi sağlamaktır.

    sistem eleştirisinin motoru mizahtır, sahnedir, edebiyattır... artık ülkemizde nadide bir değerli taş kadar nadir bulunsa da böyledir.
1303 entry daha
hesabın var mı? giriş yap