237 entry daha
  • bir tercih ya da bir karar oldugu soylenir, dunyanin en buyuk kayitsizliklarindan biridir intihar icin bu iki tanimin yapilmasi. gucsuzluk, beceriksizlik, korkaklik denmesi bile yegdir ama bir tercih/karar oldugu koca bir yalandir, gormezden gelme, gormek istememe cabasidir.

    insan yaradilis olarak her durumda "yasamaya", her kosula uyum saglamaya, yasamini tehdit edecek en kucuk unsurlara bile refleks korunma tepkileri vermeye programlanmis bir varlik. hatta kendi yasamini tehdit eden baska bir yasami bitirebilen, yani "oldurebilen" bir varlik. evet, "insan" bu kadar korunmaci ve "oldurebilen" bir varlikken nasil varolus sistematigi tam da tersi yonde islemeye baslar ve "kendini oldurme" boyutuna gelir, durup bunu bir dusunmek gerek.

    hic kimse bir olaya/olaylara binaen intihar etmeye kalkismaz. hatta kimi zaman yasaminda olumsuz bir tek olay bile olmayabilir. bu tamamen zihinsel sureclerin, ince zeka igdisleriyle psikolojik duyarlilik uzerinden islenmesiyle, etrafinda ya da kendi icinde olup bitenlere atfettigi degerler ve anlamlarla ilgilidir. hayatindaki zahiri olaylar bu icsel dongunun tetikleyici olabilir sadece, sebebi degil. ne zamanki bu ic surecler negatif yonde biirikmeye baslar, bu yasamini koruma odakli varolus sistematigi de ters yonde islemeye baslar. isin tehlikeli olan yonu, intihar noktasina gelinceye kadar bu "birikme" farkedilmez. mutsuzsunuzdur, yasama sevinciniz kalmamistir vs. ama intihar asla bir secenek olmaz kafanizda. bir seyleri "atlatirsiniz", bir seylere "yeniden baslarsiniz" ve uzerinizdeki psikolojik baski hafifler. zaman iyidir bu noktada evet.

    gelin gorun ki bu kirilma donemleri fazlasiyla ust uste ve giderek artan bir yogunlukla nuksederse isiniz o kadar da kolay degildir. sureklilik arzeden olumsuzluklar yavas yavas enerjiyi tuketir. her defasinda artik "atlatmaya", "yeniden baslamaya" daha az gucunuz oldugunu gorursunuz. karamsar olmamak icin elinizden geleni yaparsiniz ama cok uzun bir surecin birikimidir bu ve sizin gucunuz zaman icinde tukendikce derinlesen, adeta gucunuzu emerek genisleyen bir karanligin ortasina dusersiniz. hayatin artik "dark side"indasinizdir ve burada yasam zulum, olum oduldur. oyle bir hal ki, duyu organlarinizla algiladiginiz her seyin, tum zihin devinimlerinizin benliginizdeki yansimasi ve anlami katisiksiz bir "aci"dir. biri merhaba dese aci cekersiniz, gunes acsa aci cekersiniz, yagmur yagsa aci cekersiniz, haberleri izler aci cekersiniz, muzik dinler aci cekersiniz ve bu listenin sonu yoktur. hayat demek aci demek olmustur. iste intihara tercih ya da karar demek bu noktada yanlistir cunku iradeyi tamamen yadsiyan, gercekten hastalikli bir durumdur bu. insan intihari tercih etmez, intihar etmeye karar vermez; duydugu o yogun ve derin aci hissinden kurtulmak ister, eger bir an daha yasarsa o aci hissi onu parca parca ayiracakmis gibi hisseder. kolunda olusan ve tedavi edemedigi bir yaranin acisina dayanamadigi icin kolunu kesmek gibi bir seydir. insan intihar etmez, intihar etmeye karar vermez...

    buna mecburdur...
    (26.10.2011 23:12)
1466 entry daha
hesabın var mı? giriş yap