28 entry daha
  • yöresine göre çapkın, bıçkın, içkiye aleme düşkün olarak da kullanılan, asıl anlamı hayatı işine geldiği gibi yaşayan, yarın kaygısı gütmeyen kişidir.

    (bkz: konya hovardaları/@songulyabani)
    (bkz: oturak alemi/@songulyabani)

    konya yöresinde iki kişiye hovarda derler. ya sağa sola para saçıp, alemlerden alemlere gezip dolaşanlara ya da yine hayatını haytaca sürdüren bıçkınvari kişilere. ülkenin genelinde ise hovarda ile çapkın aynı anlamı taşısa da, hovarda gönülden çok zevk adamıdır, parasını verir yahut alemine getirtir, o andan sonraki eğlence ve işve karşılıklıdır, bedeli ödenmiştir. bazı yörelerde bıçkın, kabadayıvari adamlara hovarda denildiğini duymuşluğum var ama bunlar daha ziyade normal hayatlarında beli silahlı taifesi olup, emsallerinin bile üstünde bir alem hayatı yaşadıklarından hovarda olarak adlandırılan kişiler olmuşlardır. sırf yaşam şekline bakarak behzat ç.'ye bile bu hovarda damgasını basarlar, dizide pek komşularıyla ilişkilerini görmediğimiz için bilmiyoruz. genelde dışarının yakıştırmasıdır.

    benim gördüklerim ise daha ziyade damsız olduklarından mütevellit kırlarda ve korularda nevalisini kurup demlenen, gecenin ilerleyen saatlerinde ellerinde şişe sallana sallana sokaklarda dolaşan emsallerimizdik, bizdik. her insan kadar başarılı ya da başarısız olduğumu ilişkiler muvacehesinde taş köprülerden balkon altlarına bir nice ıssız mekanı sahiplenen gece sakinleri olduk, bizi gören o yandan geçmezdi. çapkınlık? olanımız vardır ama manita durumu olunca yıldızlar başbaşa izlenirdi, zaten yalnız olan bizimle gezerdi. kabadayı mevzuları? nara duyup sokak köpeği gölgesinden kaçacak kadar cesurduk, çığlık sesi duyduğumuzda yardıma koşacak kadar korkak. yarını düşünmezdik o yıllarda o yaşlarda. sonra yarın derdi düşüp yollar ayrılınca hovardalık da bitiyor haliyle.

    çoğu insan öyle ya da böyle bulaşmıştır bu deliliğe zamanında sanki...
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap