204 entry daha
  • öğrencilerden kaç para tırtıklasam o kadar kardayım diye düşünen "basit" üniversite.

    geçtiğimiz aylarda arkadaşlarla hem android bilgimizi biraz geliştirelim diye, hem de belki adımız falan duyulur diye oturup öğrencilerin sınav sonuçlarını görebileceği, yemekhanede o gün ne yemek var görebileceği, "kaç alırsam kaç gelir" diye ortalama hesabı falan yapabildiği bir android uygulaması geliştirdik. daha öncesinde ogü'nün bu programın paralı versiyonunu yaptığını biliyorduk. sınav başına 40 kuruş alan program zaten "hacı kontörüm yok sende varsa şu numarayı bi çaldırsana arasın seni" diyen öğrenci milleti için belaydı. zaten android denen olgu her şeyi ücretsiz yaparken bu programın ücretli olması canımızı sıkmıştı. programı paralı yapan firmanın adı ester. dedik biz bi deneyelim bakalım yapabilecekmiyiz.

    oturduk yazdık abicim. sabahladık falan. ama başımıza gelecekleri o zamandan tahmin ettiğimiz için kesinlikle ne bir sistem açığından faydalandık, ne bir katekulli yaptık. yasal olmayan, bizi ve kullanıcıları mağdur edecek hiçbir şey yapmadık.

    sonuç şöyle bir şey oldu.-----> http://oi50.tinypic.com/157s0i.jpg

    öğrenciler falan çok sevdiler uygulamayı. zaten o yemekhane olayını falan sonraki versiyonlarda ekledik.

    okul bizimle hiç iletişime geçmedi. "bunu niye yaptınız olm" diye sormadı. sorsaydı zaten yanlış bir şey yaptığımızı anlar, programı kaldırırdık. ama olmadı. biz de heralde isteyen istediğini tercih etsin dediler diye düşündük. çünkü bir üniversite öğrencinin halinden her şartta anlamak zorundadır. bir üniversite öğrenciden kaç para koparabilirim diye düşünmeyip, öğrencinin sorumluluğunu üzerine alabilmelidir. yani şimdi bakıyorum da bunlar bizim naif düşüncelerimizmiş.

    bugün sabah uyandığımda telefonda programı yaptığım arkadaşlarımdan birinin mesajını gördüm "acil mailine bak" diyordu. açtım okudum ve şok oldum. esogü bilgi sisteminin resmi dediği ama bireysel olarak, oturduğu yerde karnını kaşıya kaşıya tweet atan bir adamın yönettiğinden emin olduğumuz gayriresmi esogubs twitter hesabında şöyle tweet'ler gördük.

    https://twitter.com/…gubs/status/246017299344158721

    https://twitter.com/…gubs/status/246017747706863616

    adamlar bu zamanı niye beklediler bilmiyorum. şu anda bir sürü öğrencinin hesapları kilitlenmiş durumda. üstelik bu tweet'leri atan, şifreleri kilitleyen arkadaş farkında mı bilmiyorum ama bu hafta kayıt haftası ve bu şifreleri kilitleyerek öğrencilerin kayıt olmasını engelliyor, öğrencileri mağdur ediyor. nedeni ise osmangazi üniversitesi'nin her öğrenciden sınav başı 40 kuruş alamaması.

    şimdiye kadar bizimle hiç iletişime geçmeyip durup dururken "bizim porogramı kullanın lan para kazanamıyoruz ühüü bak diğerini kullanırsan küserim kafana taş atarım" mantığıyla harekete eden "basit" insanlar var bu ülkede biliyoruz. bildiğimiz halde daha can acıtanı ise bu insanların yetki sahibi olmaları ve bu yetkiyi kendi kafalarında oluşturdukları kapitalist düzeni yaymakta kullanmaları.

    zaten okulun ortasına cami yapıp, bu camiye de "uygulama camisi" kılıfını koyan üniversiteden fazla bir şey beklenmez sanırım. cami için milyarlar harca ama öğrencinin cebindeki 40 kuruşa göz dik. oldu.

    sen ortaya değil cami, uzay mekiği bile diksen, eğitiminde bir adım ileri gidemezsin. çünkü eğitim, o eğitimi veren kurumların sadece en alt basamağı olan öğrenciler için değil, o basamakların yukarılarında olanlar için de geçerlidir.

    edit: ayrıca bir de şu var, ester firması bu programı yaptı diyelim. bu insanlara öğrencilerin hesaplarını kilitleme yetkisini kim veriyor. şaka gibi. tamam hani belki bilgi işlem ile ortak çalışıyordur da, ortada bir yönetim kurulu kararı yok bişey yok.
244 entry daha
hesabın var mı? giriş yap