7 entry daha
  • gün itibariyle gereken evrakları ve olması gereken özellikleri bildireyim. maaşlı çalışan bir insanım, turizm amaçlı orta avrupa turuna gidiyorum. tur şirketinden aldım.

    belgelerin ne olduğu aslında burada yazılı ama yazılı olmayan detaylar var, o yüzden sadece onları belirteceğim.

    schengen formu: buradaki gibi dolduracaksınız. tur yazmanız gereken yere turkey yazmayacaksınız. yazım hatası, karalama yapmayacaksınız, yoksa başvuru odasında ilgili sayfayı tekrar yazmak zorunda kalıyorsunuz.

    fotoğraf: 1 adet standart schengen fotoğrafına ihtiyacınız olacak ama fotoda yüzünüzün çok büyük olmamasına dikkat ettirin. fotoğrafçıdan rica edin, mesela 4 adet fotoğraf alacaksanız 2'sinde bildiği gibi, 2'sinde ise yüzünüz az daha küçük olacak şekilde 4'lü baskı alsın. böylece biri kabul edilmezse sunacak alternatif fotoğrafınız olur. fotoğrafçıya ek iş çıkarmayan basit bir detay ama yaparsanız faydanıza. yanınızda hep en az 2 değişik fotonuzu bulundurun ki birine olmaz derlerse ortada kalmayın. fotonuz 6 aydan eski olsa da söylemediğiniz takdirde üzerinde durmayıp kabul edebiliyorlar.

    otel rezervasyon evrakları: üzerinde "confirmation" ibaresinin olması gerekiyor. yani gerçek rezervasyon olmadığında kabul etmiyorlar. ön rezervasyon geçmiyor.

    uçak bilgileri: gene "confirmed" yani kesin rezervasyon olması gerekiyor.

    pasaport fotokopileri: pasaportunuzun ilk, son ve üzerinde damga-vize olan bütün sayfalarının fotokopilerini vereceksiniz. eski vizeleriniz eski pasaportunuzda kaldıysa onları da çekip verebilirsiniz. eski pasaportunuzun orijinalini talep etmiyorlar.

    evlilik cüzdanı fotokopisi: bizden istediler, isteyebilirler. yanınızda olsun.

    hesap ekstresi: bankadan alacağınız son 3 aylık hesap dökümü. hesabınızda yeterli para olduğunu görmeliler. tarihi 1 aydan eski olmasın. banka kaşesi ve imzası olsun.

    sağlık sigortası: gidiş gününüzden 1 gün önce başlayıp en az 1 gün sonra biten 30 bin avro teminatı olan seyahat sağlık sigortası olacak. bazı şirketler çok sık seyahat eden çalışanlarına yıllık sağlık sigortası yaptırıyorlar. bu poliçe dünya çapında geçerli olabiliyor. böyle bir sigortanız varsa sigorta şirketinden isteyeceğiniz bir yazı ile veya sadece poliçe ile seyahat sigortası ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. yazıda ve/veya poliçede "schengen bölgesinde" veya "dünya çapında" veya "yurtdışında" geçerli olduğunu gösteren bir ifade olacak. bunu görmeleri gerekiyor, dikkat edin.

    bordro: 3 aylık bordrolarınızı şirket imzalı olarak vereceksiniz.

    sgk işe giriş bildirgesi: bunu şirketten alacaksınız. gene imzalı-kaşeli olacak.

    sgk hizmet dökümü: bu sayfadan kendiniz indirebilirsiniz. imza-kaşe gerekmiyor.

    şirket yazısı: şirket imzalı, kaşeli olacak. şirketteki pozisyonunuzu ve hangi tarihler arasında izinli olduğunuzu içerecek.

    imza sirküleri: şirkette evraklarınızı imzalayan kişilerin imza sirküleri olacak.

    faaliyet belgesi: şirketin güncel (son 6 ay içinde alınmış) faaliyet belgesi oalcak.

    vergi levhası: şirketin vergi levhasının fotokopisi.

    ticaret sicil gazetesi: şirketin ismi, yöneticisi falan yazıyor olacak.

    60 avro: türk lirası almıyorlar ve avrolarınız kesinlikle yırtık olmayacak. bizde 6-7 mm'lik bir yırtık var diye kabul etmediler.

    bu dediklerimi yaparsanız 1 seferde vize başvurusunu yapabilirsiniz. vize alıp almayacağınız belli değil tabi. ama evraklarınız ve bilgileriniz tamsa kolayca alırsınız.
216 entry daha
hesabın var mı? giriş yap