7 entry daha
  • polonya halk cumhuriyeti'nde 10 milyonluk üye sayısına ulaşmış sendikadır. düşünün ki, 1980-81'de nüfusu 36 milyon bi ülkede bu çapta bi hareket olması zaten sistemin çöküş sinyalidir. ilk komünist olmayan sendika olması değildir önemli olan, sözde kendi yönetimine başkaldırmış, kapitalist ülkelerde görülmemiş hacmi örgütlemiş işçi eylemidir. dolayısıyla, papa desteği, sendika liderlerinin istihbarat örgütleri ile ilişkileri falan ikincil değerdedir ancak.

    doğu bloku'nda demokratikleşme istemi arşa ermişken, wojciech witold jaruzelski'nin başında talepleri askeri darbe ve sıkıyönetim ile cevap vermesi halk cumhuriyet(leri)inin intiharından başka bişi değildi aslında. belki, sadece ülkenin değil bloğun da kaderi çok farklı olabilerdi, duvarı yıkıp karşı tarafa geçenler batılılar olabilerdi.

    lech walesa, başkanlığa geldiği günden sonra daha pisssssmi demeden vahşi kapitalizmle karışık polis devleti haline getirmiştir polonya cumhuriyeti'ni. lakin aynı adam beş sene sonra koltuğu devretmek zorunda kalmış, bi süre sonra toplum desteği tamamen tükenmiştir.

    böyledir hayat: solidarnosc farklı unsurları bi arada mobilize eden kapitalist dünyanın komünist sendikaların hasetle andığı güç. bugün dağıttı iyice, anti-kapitalist sendika haline gelemese de önemli talepleri dillendiriyorlar halen.

    böyledir leh işçiler: delikanlı insandırlar, ezene iyi gözle bakmazlar.

    roll güzel dergidir.*
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap