• allah sevdiği kuluna önce kaybettirip sonra buldururmuş.
    nasrettin hoca eşeğini sever, kaybeder, üzülür, bulur, sevinir, eşeğe biner ve hayatına olması gerektiği gibi, eşekle birlikte devam eder. bunlar hep bir devamlılık ilişkisi içinde olur, sırası da pek şaşmaz.

    spinoza bu hali yüce mutluluk, en büyük erdem olarak sunuyor.

    hikaye tanıdıktır çoğumuza: insan birini sever. zamanla o şeyi severken o şeyden aynı zamanda nefret etmek için nedenler bulur. sonra sevgisi yerini tamamıyla nefrete bırakır. en bayağı mutsuzluk diyor buna spinoza. sevgisini kaybeder yani. bundan sonra kişi o şeyi tekrar ilk halde olduğu gibi sevmeye başlarsa en yüce mutluluğu yakalamıştır diyor spinoza.

    sebepsiz güzel bir şey. sebepli çirkin şeyler hemde bir dolu. sebeplerin yetersiz gelmesi. kendine gelme. sebebi doğasına uygun güzel şey.

    ilkinde sana havadan verildi. sen çamura soktun. sonra güzelliğini hatırladın, çamurdan çıkardın, tükürdüğünü yaladın, pasparlak ilk haline getirdin.

    yüce olan sevgini hastalıklı yaptın, yerin dibine soktun, nefretinle öldürdün. sonra düşündün, taşındın, mezardan ölüyü çıkartmaya niyetlendin. hz. isa'nın lazarus'u uyandırdığı gibi ki lazarus ölmemiş, uykudadır sadece. uykusundan uyandırdın. yerin dibine soktuğunu aldın baş tacı yaptın, senden iyisi senden mutlusu yok. doğana upuygunsun.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap