50 entry daha
  • “cesar millan's methods are based on flooding and punishment. the results, though immediate, will be only transitory. his methods are misguided, outmoded, in some cases dangerous, and often inhumane. you would not want to be a dog under his sphere of influence. the sad thing is that the public does not recognize the error of his ways. my college thinks it is a travesty. we’ve written to national geographic channel and told them they have put dog training back 20 years.”

    dr. nicholas dodman - professor and head, section of animal behavior
    director of behavior clinic, tufts university - cummings school of veterinary medicine

    türkçesi:
    "cesar milan metodları, baskı ve ceza üzerine kuruludur. hızlı sonuçlar veriyormuş gibi görünse de bunlar ancak geçici olacaklardır. metodları, yanlış yönlendiren, demode hatta bazı durumlarda tehlikeli hatta insanlık dışıdır. bir köpek olsanız onun etki alanı içinde kalmak asla istemezsiniz. kötü olanı ise halkın, onun yöntemlerinin yanlışlığını idrak edemiyor oluşudur. benim üniversitem bunun bir parodiden ibaret olduğunu düşünüyor. national geographic kanalına yazarak onlara köpek eğitimi yöntemlerini 20 yıl öncesine gerilettiklerini anlatmaya çalıştık.

    dr. nicholas dodman - hayvan davranışları bölüm başkanı, profesör
    tufts universitesi, cummings veteriner hekimlik okulu davranış kliniği yöneticisi"

    ------------------------

    "all animals follow dominant leaders; they don't follow lovable leaders.'' cesar milan
    türkçesi: bütün hayvanlar sevebilecekleri değil dominant lideri takip ederler.

    hayır efendim:

    1) cesar milan bu iddiasını, köpek davranışının kurt atalarından miras olduğu savı üzerine kuruyor ve sürüyü domine ederek yöneten "alfa kurt" nosyonuna gönderme yapıyor. verdiğim linkte dünyanın sayılı kurt davranışı uzmanlarından l. david mech'in 1999'da kanada zooloji dergisinde yayınlanan ''tipik kurt sürüsü'' başlıklı bir makalesine atfen bunun hiç de doğru olmadığı yer alıyor

    buna göre
    "sürünün diğer bireylerini baskı altına alan ''alfa sürü lideri'' nosyonu, birbiri ile akrabalık ilişkisi bulunmayan tutsaklık altındaki kurtlar üzerindeki gözlemlere dayanmaktadır. dolayısı ile doğal ortamındaki kurt davranışı ile bir ilgisi yoktur. vahşi yaşamda, alfa kurtlar sadace ebeveynlerdir ve sürü genelde bunların yavruları ve onların altsoylarından müteşekkildir."

    dr. mech, şöyle yazmış:
    ''kurt sürüsü, bir çalışma grubu prensibi altındaki etkinlikleri yönlendiren yetişkin ebeveynlerin bulunduğu bir ailedir. doğal bir kurt sürüsünde, başka kurtlarla yapılan baskınlık mücadeleleri enderdir, eğer gerçekten varsa"

    2) kaldı ki köpek, kurt atalarının aksine insan toplumunda yaşamak üzere 15000 yıldan fazla zaman önce kurttan ayrılmış ve insan tarafından seçici olarak üretilmekle ırklara bölünmüş bir hayvandır. bilimsel çalışmalar onun artık neredeyse doğumdan itibaren insana bağımlı olduğunu ve doğru talimat ve yönlendirmelerle insanı memnun etmeye hazır olduğunu göstermektedir.

    benzer bir çok yergi ve eleştiri için bkz:
    http://www.urbandawgs.com/divided_profession.html
    http://select.nytimes.com/…5a0c728fdda10894de404482
    http://beyondcesarmillan.weebly.com/index.html

    ayrıca:
    hayvan ara: köpe*
    yazarı: andrew
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap