• göreme-avanos yolunun sağında, yoldan 1 km. içerideki yerleşim yeri
    eskiden 'keşişler vadisi' bugün 'paşabağı' olarak adlandırılan bu alan, kendine özgü peribacalarıyla doludur. çok gövdeli ve çok başlı olan bazı peribacalarının içlerine şapel ve oturma mekanları oyulmuştur.

    üç başlı peribacalarının birinde aziz simeon adına yapılmış bir şapel ve inziva hücresi bulunmaktadır. dar bir baca biçiminde oyulan bir merdiven vasıtasıyla ulaşılabilen hücrenin girişini antitetik haçlar süslemektedir. içinde ocak, oturma ve 'yatma mekanları ile ışık girmesini sağlayan pencere aralıkları mevcuttur 5.yüzyılda halep yakınlarında münzevi bir hayat sürdüren aziz simeon, mucizeler yarattığı söylentileri çıkınca, halkın aşırı ilgisinden kaçarak önce iki metre yüksekliğinde bir sütun üzerinde daha sonra 15 m. yüksekliğinde bir sütun üzerinde yaşamaya başlar. aziz simeon, aşağıya sadece müritlerinin getirdiği az miktarda yiyecek ve içeceği almak için iner.

    kapadokyalı keşişler ise bir sütun yerine hazır buldukları peribacalarını oyarak dünyevi hayattan uzaklaşırlar peribacasını aşağıdan yukarı doğru oyarak 10-15 m. yükseklikte kaya odalarda yaşar, kaya yataklarda yatarlar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap