3 entry daha
  • avanos'a 5 km, paşabağlarına* 1 km. uzaklıktaki zelve, aktepe'nin dik kuzey yamaçlarında kurulmuştur. zelve ören yeri, üç vadiden oluşmaktadır.

    uçhisar, göreme, çavuşin'de olduğu gibi kaya oyma mekanlardaki trogloditik yaşamın ne zaman başladığı bilinmeyen zelve, özellikle 9. ve 13. yüzyılda hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş ikonoklastik dönem öncesine tarihlenen balıklı, üzümlü ve geyikli kiliseler vadinin en önemli kiliselerindendir.

    1952 yılına kadar iskan edilmiş vadide manastır ve kiliselerden başka yerleşim yerleri, iki vadiye açılan tünel, değirmen, kapadokya tipik minarelerinden en güzeline sahip bir cami ve güvercinlikler bulunmaktadır.

    balıklı ve üzümlü kiliseler zelve'nin üçüncü vadisinde, bir manastıra ait doğal bir avlunun doğusundadır giriş kısmı yıkılmış olan üzümlü ve balıklı kilise'nin giriş kapısının üstünde tahtta oturan ve kucağında çocuk isa bulunan meryem tasviri yer alır. kısmen yıkık tonozda daire içinde malta haçı taşıyan melek michael ve gabriel tasviri bulunur
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap