54 entry daha
  • kendisinin bu işten ne kadar anladığı konusunda en güzel yorum bir köpekten gelmiş:
    http://channel.nationalgeographic.com/…-worst-bite/

    bu örneği kinaye amaçlı koyduğumu düşünenler için edit:
    izlediğiniz basit bir korku agresyonu vakası. hayvanın saldırmasına sebep olan ilk saldırgan davranışın nasıl cesar'dan geldiğine dikkat edin. doğrudan hayvanın kafa hizasının üzerinden burnuna yapılan bir müdahale. (korkuya dayalı saldırganlık geliştirmiş olan bir hayvanda bunun doğrudan saldırı olarak algılanıp hemen defans göreceğini çocuklar bilir.) cesar'sa o muhteşem aksanıyla "ı didn't see that comin!" (bunun geldiğini göremedim) diyor. bense yuh diyorum!

    bakın bir link vereyim. oradan alıntı yapalım:
    "saldırganlığın ne tür saldırganlık olduğunu saptanmasında kullanılan bir yöntem, petle karşı karşıya geçip avuç içinin hızla hastaya doğru hareket ettirilmesidir, dominant agresyon sergileyen bir köpekte bu harekete verilen karşılık havlama ve ani bir atak şeklinde olurken, defansif agresyon sergileyen köpekte, kuyruğunu bacaklar arasına kıstırma, kulaklarını geriye yönlendirme ve köpeğe gösterilen avuç içinin bir kaç kez daha hızla hareket ettirilmesiyle nihayet köpeğin vermiş olduğu atak, havlama, hırlama tepkileridir."

    bunu bilmeyen köpek davranışı uzmanı olur mu?

    köpek önce uyarıyor üstelik. dikkat edin ilk tepkisi ciddi bir atak değil. ama bizimki dinler mi daha üzerine gidiyor. yani neymiş: "kulaklarını geriye yönlendirme ve köpeğe gösterilen avuç içinin bir kaç kez daha hızla hareket ettirilmesiyle nihayet köpeğin vermiş olduğu atak, havlama, hırlama tepkileri."

    su linkte daha karmaşık bir başka korku agresyonu vakası var:
    nedenleri:
    1) köpek çok kötü bir ortamda tutsak yetişmiş ve korkuya bağlı travması daha derin. insanlara hiç güvenmiyor.
    2) korkusu dolayısı ile sindikten sonra arkasını dönene arkadan saldırmak gibi bir taktik geliştirmiş ki bu da çok tipik ve yaygın bir defansif agresyon davranışı aslında
    3) durumu daha karmaşık hale getiren köpeğin bir pitbull oluşu ve aslında burada iki unsur iç içe:
    a) pitbull'un tepkisi ağır oluyor saldırı algıladığında.
    b) biz insanlar da bu yüzden çok daha fazla endişeleniyoruz ırk pitbullsa
    c) bu endişelerle durum bir kısır döngüye sürükleniyor. daha az güven duymamız köpeğe karşı davranışlarımızı etkiliyor daha fazla hata yapıyoruz. bu hem bizi şiddete sürüklüyor hem de saldırıya uğrama riskimizi arttırıyor.

    durumun zorluğunu inkar etmek imkansız ve bu gerçekten defansif agresyon başlığı altında anlatmaya çalıştığım gibi aslında en tehlikeli saldırganlık türü. bu kadar pekişmiş korkuları insanda bile yenmek ciddi bir iş. köpek içinse çok daha zor ve sabır ve uzmanlık gerek. bense uzman değilim o yüzden ne yapılması gerektiği üzerine ahkam kesmeye niyetim yok. (şu videoda ipuçları bulabilirsiniz. uygulanan pozitif tekniğin benzeri saldırganlığı insanlara karşı güvensizlikten kaynaklanan korku agresyonlu köpeklerde nasıl daha iyi sonuç bile verebiliceğine iyi bir örnek kanımca.)

    ben sadece şunu söyleyebilirim, cesar millan'ın videosu ise ne yapılmaması gerektiği konusunda örnek olabilir yalnızca, örneğin:
    1) şaşkınlıktan dilimi yuttum ki cesar korkuya bağlı teritoryal agresyonla, başatlığa bağlı teritoryal olanı sürekli birbirine karıştırıyor. başatlığa bağlı agresyon şöyle bir şeydir (dikkat video şiddet içeriyor) ve köpek saldırısı açısından şu dikkat çekici ayrımlar mevcuttur:
    a) başatlıkta saldırı çoğu kez köpek sahibi tarafından kasıtlı olarak desteklenir ki bu aslında gerçekten kötü niyet gerektireceğinden çok nadir bir durumdur.
    b) başat köpek saldırdığında ısırdığı yeri bırakmaz. tersine çenesini kitler ve kurbanı silkeler. oysa korkuya bağlı defans gösteren köpek kendi ısırığından kendi korkar ve hemen bırakıp bir köşeye çekilir. velev ki daha fazla köşeye sıkışmış hissetmesin.
    2) onun bölgesini elinden aldım diyor. oysa ki bu tür saldırganlık tam da hayvanın köşeye sıkıştırılma duygusundan kaynaklanıyor. cesar bunu daha fazla baskıyla çözmeyi öneriyor ki bu durum hayvanı görülür biçimde daha fazla provoke ediyor.
    3) köpeği saldırgan diye niteliyor ama bütün vücut işaretleri ile kendisi saldırgan sinyaller veriyor ve hayvan saldırıyorsa sadece yanıt vermek için saldırıyor.
    4) sonra bunu kesip çökünce hayvan sakinleşiyor cesar bunu bir edinimmiş gibi zafer kazanmış tavırlarla karşılıyor.
    5) sonuçta köpeğin sahiplerinin kafası çok daha fazla karışmış durumda iken hayvanı daha da provoke edecek şekilde gene o quaresma'nın trivelası kadar meşhur topuk tekmesi gündeme geliyor, cesar hayvanı tekmeliyor ve hatta köpeğin sahiplerine de tekme öneriyor. inanılır gibi değil.

    bu satırları yazdıktan sonra ben mi yanılıyorum diye kuşkuya düşüp tekrar araştırdım arkadaşlar. işte size iki ayrı link ve ingilizce ama buraya kopyalıyorum. cesar hakkında tamamen aynı gözlemleri yapıyorlar:
    http://thespiritdog.wordpress.com/…ts-it-all-wrong/
    http://beyondcesarmillan.weebly.com/pdxdogcom.html

    ben çekiniyordum yazmaya ama adamların biri açık açık yazmış:
    "bu adam köpeklerle geçirdiği onca yılda onlar hakkında çok az şey öğrenmiş"

    (bkz: zamanının ötesinde entry'leri/@andrew)
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap