6 entry daha
  • bu testi şimdiye kadar 3 kere yaptırdım üçünde de en sondaki hızlıca üfleme kısmını beceremedim. gerçi beceremedim değil olmayan nefesin neyini üfleyeceksin de...

    burnuna küçük bir mandal takılır, burundan nefes alamazsın. sonrasında tuvalet kağıdının içindeki kartona benzeyen plastik aleti dişlerinin arasına alırsın, ağzını sıkıca kapatırsın. önce küçük küçük ve normal evde otururkenki gibi 1-2 nefes alıp verirsin, sonra hızlıca çok derin bir nefes almanı söyler doktor, çok derin çok derin çok derin diye gaz verir bir yandan, hemen ardından da üfle üfle üfle üfle çok güçlü!!! diye yırtar kendini. halbuki sen, o ilk üfle dediği an, aldığın bütün nefesi bir gayret vermiş olursun çoktan, ama doktor hala gaz vermeye devam eder üfle üfle diye... dişlerin arasında kocaman boruyla hem derin hem güçlü nefes vermek zordur yani. o yüzden sonucun doğruluğu açısından birkaç kez denetir sana, nefes ala-vere yorulduğundan gittikçe daha da az nefesin kalır. sonunda da hmm peki tamam deyip teste son verilir.

    doktora, o alet ağızda yokken, dudaklarını öne doğru hafifçe büzerek uzunca nefes verebildiğini gösterir, o şekilde neden veremediğini sorarsın, o da sana istediğinin o büzük dudak solunumu olmadığını, o alet ağızdayken olması gereken kadar nefes verememenin de genç yaştaki hastalarda en çok görülen astım belirtilerinden olduğunu söyler. böylece astımın da nefes alamamaktan ziyade, nefes verememek olduğunu öğrenirsin. geçmiş olsun.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap