3 entry daha
  • doğada var olan en büyük hız. pratik olarak ispatlanamamış da olsa doğada, ışığın kendisi de dahil olmak üzere hiçbirşeyin, ışık hızından daha hızlı hareket edemeyeceği kabul gören teoridir.

    normalde hız göreli bir kavramdır, yani bir nesnenin hızından bahsederken aslında sabit kabul edilen bir mesnede göre olan hızından bahsedilmektedir (ki bu genellikle dünyadır). yani saatte 100km/h ile giden bir otobüste öne doğru 10km/h hızla koşarsanız müavin size höyt der ama bunun yanında sabit kabul edilen dünyaya göre hızınız 110km/h'dir. ama elinizde koştuğunuz yöne doğru tuttuğunuz bir el feneri varsa "fotonların hızı"="koşma hızınız"+"ışık hızı" değildir. fotonlar, sabit kabul edilen objeden ve ışık kaynağının hızından bağımsız olmak üzre, ışık hızı ile hareket ederler. misal, ışık hızında koşabilirseniz eğer fenerden fotonların uzaklaşamadığını görürsünüz. nası görürürüm fotonları tek tek demeyin. ışık hızında koşabiliyorsanız, fotonları haydi haydi görürsünüz bence.

    yıllar sonra gelen edit: o zamandan bu zamana bi dünya şey bulundu, bağlı olarak bu 2001'de yazdığım şey neredeyse tamamen güncelliğini kaybetti. sağda solda buna güvenip millete artistik yapmayın. 2012 bilgileri ile gelir birisi, yamulursunuz.
286 entry daha
hesabın var mı? giriş yap