108 entry daha
  • türkiye'de müslüman olmamaktır. ateist olmanıza gerek yok, herhangi bir başka din veya öğretinin savunucusu veya takipçisiyseniz default olarak ateist yani bu toplumdaki özdeşiyle; dinsizsinizdir.

    aile içindeyken, diğer toplulukların içinde bulunmaktan -eğer ki ateist olduğunuzu her yerde ilan etme gibi bir çabanız yoksa- daha zordur ateist olmak.

    aile içindeyken neden daha zordur? çünkü ailenin inandığı din; çocukların aynı dine inanmamasının veya o dinin kurallarına uymamasının, anne babayı da cehenneme sürükleyeceğini söylemektedir. çoğu kişi de ailesinden bu yüzden saklamak zorunda hissetmektedir. (yoksa siz hala anne babanızın siz inanmıyorsunuz diye üzüldüğünü ve sizin de onları üzmemek adına sakladığınızı mı düşünüyordunuz?)

    aile harici diğer topluluklarda ise bu durum sadece dini konuların açıldığı veya ramazan gibi durumlarda zorluk çıkarır. örnek vermek gerekirse; çalıştığım yerdeki ramazan ayını gösterebilirim.

    yaşça büyük muhasebeci- oruç tutmuyor musun sen?
    nickiminkahyasi- hayır.
    ybm- neden?
    nk- kişisel tercihim.
    ybm- müslüman değil misin?
    nk- değilim.
    ybm- alevi misin? (böyle bir muhabbette karşılaştığım ilk seçenek-soru bu olmuştur nedense)
    nk- hayır.
    ybm- hristiyan, yahudi?
    nk- hayır değilim ama bir şeyi merak ettim... oruç tutmuyor olmam senin şu anda beni sorguya çekmeni gerektiriyor mu? ha gerektiriyorsa; mümkünse seni ismail bey'in (patron) karşısında da sorgu memuru olarak görmek isterim. paramı verdiği için onun yaşam şeklini, tercihlerini sorgulamak zorunda hissetmiyorum dersen bana bir daha iş haricinde soru sormazsan iyi edersin.

    ve tartışma bitti. müslümansan ve müslüman olmayanları sorgulaman gerekiyorsa ayrım yapmadan bu işi yapmak gerekir değil mi sonuçta? eğer bu örnekteki gibi bir durumla karşılaşırsanız, kişinin kendi çelişkisinden yakalayın. bu şekilde bir ton açıklama yapmak ve gereksiz yorumları duymaktan kurtulursunuz.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap