3 entry daha
  • --- spoiler ---
    dil yiyici bit olarak bilinen, parazitik bir kabukludur. isminden de anlaşılabileceği gibi, özellikle balıkların dillerine yapışarak hayatlarını sürdürürler. dişi bitler balıkların dillerine yapışırlar; erkekler ise balığın solungaç yarıklarına yapışırlar. dişiler 8-29 milimetre uzunluğunda, 4-14 milimetre genişliğindedirler.

    dişiler, kanı ağızlarıyla değil, ayaklarının ucundaki pençe benzeri yapılarla emerler. bir süre sonra balığın dili, kansızlıktan ötürü "atrofi" denen duruma uğrar.

    işin ilginç yanı, bu noktada başlar. dil tamamen tüketildikten sonra bit, kendi vücudunu tamamen balığın ağzına yerleştirir ve balık, paraziti bir dilmiş gibi kullanmaya başlar, çünkü buna mecburdur; artık dili yoktur. dişi, dili işgal ettikten sonra birçok bit üretilir ve bunların bir kısmı konak balığın kanıyla, bir kısmı salyası ile beslenir. canlılık dünyasında bu tip bir parazitlik, yani parazit canlının bir organın yerini alması, bilinen tek örnektir.

    tür üzerindeki araştırmalar halen devam etmektedir. bilindiği kadarıyla, eğer ki tür insana canlı olarak bulaşırsa, ona da aynı şekilde saldırabilir. hatta türün bir süpermarketin ürünlerinde bulunduğu iddiasıyla, porto riko'da bir duruşma gerçekleşmiştir. türün doğrudan insana bulaştığına hiç rastlanmamış olsa da, araştırmacılar bunun önünde bir engel olmadığını belirtmektedirler. bu yüzden dikkatli olunmalıdır.

    --- spoiler ---

    kaynak: evrim agaci
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap