157 entry daha
  • türk tarihinin en büyük ve en kanlı savaşlarından biri.. gencecik neslin demir adamlara karşı inanılmaz direniş öyküsü.. o savaş, o öyle bir savaştır ki tarihin sayfalarına adını kanlı harflerle kazımıştır. kendi cenaze namazını kılan yiğitlerin toprak olduğu , ayağında ayakkabısı yokken tekirdağ'dan çanakkale'ye yaya gelen ana kuzularının yol olduğu, elindeki kitapla okulunda tarih dersi görürken çanakkele'ye gelip tarih yazan tıbbiyeli öğrencilerin duvar olduğu büyük bir savaştır...
    türk milletinin okumuş neslini yerle bir etmiş ve kırk yıl kadar gerilemesine sebep olmuştur. çanakkele elde avuçta yokken taşla, süngüyle, sopayla, allah allah nidalarıyla kazanılan büyük bir zaferdir. bu öyle bir savaştır ki metrekareye 4 askerin cansız bedeni düşmüştür.. savaştan sonra uzunca bir süre insanların geçim kaynakları savaşta atılan mermiler olmuştur.
    bugün çanakkele'de yağmur yağdığında hala hissedilir mehmetciğin kan kokusu.. toprak hala her yağmur yağdığında o mermileri kusar yeryüzüne insanlar görsün ve bilsin bu ibretlik savaşı diye.. ne mustafa kemaller, ne seyit onbaşılar ve daha nice isimsiz meçhul askerler gelmiştir geçmiştir bu çanakkeleden de geçirmemiştir yinede düşmanın bir tanesini bile… necmettin halil onan ‘ın da şiirinde bahsettiği gibi ‘ dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir. eğilde kulak ver bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir!’ bu şiir çok şey anlatır. unutulmamalıdır ki; çanakkalede hala nöbettedir mehmetcikler ve çanakkale geçilmemiştir geçilmeyecektir.
298 entry daha
hesabın var mı? giriş yap