6 entry daha
  • ingiliz kralı henry v fransa'ya sefer düzenlemeyi istemekte fakat kendisine vergi ödeyen asilleri istediği miktar konusnda ikna edememektedir. atlılar ve şövalyeler (hoş bu da atlı demek ya neyse. ingilizce'deki knight sözcüğü böyle kullanılıyor dilimizde) ve dahi piyadeler pahalıya gelmektedir. henry'de buna çare olarak ordusuna maliyeti düşük okçuları doldurur. kalabalık görünmek ve maliyeti düşük tutmak için. ingiliz ordusundaki okçuların sayısı kalanların toplamının iki katından fazladır. daha sonra bu yapı hiç tahmin edilmeyecek biçimde ingilizler'in işine yarayacaktır.

    bu okçu tayfası atlı ve zırhlı piyadelerin aksine avam tabakasından oluşmaktadır. aralarında asilzade yoktur. orta çağ savaşlarında savaşın hedeflerinden biri karşı taraftan fidye karşılığı serbest bırakılmak üzere mümkün olduğunca çok asilzade esir almaktır. fransız ordusu agincourt'ta ilk hatasını bu nedenle yapar. savaşa fidye ve ganimet ele geçirmek için "yatırım" yapan fransız soyluları bu nedenle kanatlarda bulunan ve sayıca fazla olan okçular yerine göbekte, henry'nin çevresinde bulunan ingiliz soylularına karşı hücum eder. bu da bütün fransız ordusunun, öncelikle de atlı fransız soylularının ingiliz savaş düzeninin tam ortasındaki küçük bir noktaya yoğunlaşmasına neden olur. planlanan savaş düzeni bozulur.

    zamanin oklari fransiz zirhlarini delememektedir. ama atlarin cogu zirhsiz oldugu icin oklar atlari gayet basariyla yaralayabilmektedir. camurlu arazide, giderek daralan bir alanda bata cika ilerleyen atlar, iki taraftan gelen oklarin hedefi olunca zirhli fransiz at binicileri yuz ustu camura yapismislardir. agirliklari nedeni ile yerden kalkamadiklari gibi arkadan gelen piyadeler de ustlerine yigilmislardir. savas duzeni filan kalmamistir. bunu goren ve oklari tukenen ingiliz okculari ingilizlerden cok camurla ve arazi ile ugrasan fransizlari bogazlarlar.

    sonuçta ingilizlerin fransızlar karşısında aldığı en parlak zaferlerden biridir.

    savaşında anısına adı hms agincourt olan bir britanya donanma gemisi de vardır. hatta bu gemi birinci dünya savaşı'nın başlaması nedeniyle osmanlı imparatorluğu'nun parasını ödeyip alamadığı gemilerden biridir.

    ek olarak:
    (bkz: crecy savaşı)
    (bkz: poitiers savaşı)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap