1 entry daha
  • ismin anlami gecedir ve yeryuzu karanligini simgeler. hesiodaos'un theogonia'sinda onemli bir rol oynar. theogonia'da ilk ogelerin dogus sureci soyle anlatilir:

    khaos'tan once gaia , sonra erebos'la nyks, yani yeralti ve yeryuzu karanliklari cikar. nyks'le erebos sevisip birlesirler ve bu birlesmeden aither'le hemera, esir'le gun, yani isiksal varliklar dogar.
    sonra nyks kendi kendine uretmeye koyulur, ortaya cikardigi varliklar kotulugu, acligi, ykikim ve olumu simgeleyen karanlik guclerdir: uc olum tanrisi moros, ker, thanatos, hypnos (uyku) ve oneiros (dus); hesperides, yani batili gece kizlari; kader tanricalari klotho, lakhesis, atropos; oc tanricasi nemesis ve kavga tanricasi eris; bir de her turlu kavga, dovus, katil, cekisme didismeyi simgeleyen tanrilar; gaflet tanricasi ate, bellegi uyusturan lethe irmagi ve en sonunda "belalilarin en kotusu olan" ant tanri horkos.

    off yahu amma dogurganmis... bu isimlerle ilgili daha fazla bilgi icin azra erhat'in mitoloji sozlugune bakmaniz tavsiye edilir; ben hepsiyle ugrasamiycam simdi tek tek..
158 entry daha
hesabın var mı? giriş yap