aynı isimde "süt (film)" başlığı da var
227 entry daha
  • temel besin kaynaklarından biri.

    yazılanları okuyunca cidden düşündüm, insanlar oradan buradan garip fotoğraflar, çoğu yerde olmayan ekstrem durumların fotoğraflarını bulup buraya link vermiş ve durumum vahimliğinden bahsediyor. yahu neyin tartışması bu?

    inek sağılırken canı acımaz, manyak mısınız, canı niye acısın lan, üretim tesislerinde gördüğünüz sağım makinaları da yeterince teknolojik, türkiye'de bile çoğu büyük süt fabrikasında bunlar kullanılıyor. o makinalar öyle harika ki, şayet sağım esnasında ineğin memesinde herhangi bir kan bulaşısı yahut mastisit gibi mikrobiyal bir hastalık saptarsa anında sağımı durduruyor, bu da üretime katılan o süt hattının kurtarılmasını sağlıyor. şimdi büyük ihtimal o aletlerin ineğin canını yaktığını düşünenler hatta bunu savunanlar olacak, hayır efendim, vakum ile sağlanan bir sağım meselesi bu, ineğin memelerini mıncırmıyor o aletler.

    bir diğer yandan sağımın kötülüğünden bahsedenler var, bir sürü insan yazmış ne güzel belirli dakika süresince sağım gerçekleşir, öyle yarım saat sağımla boyuna süt vermiyor hayvan, süt sağım aşamaları var, bunun hakkında bilgisi olan vardır, olmayan yazsın googlea çıkar, okuyun bir zahmet. gün içerinde sen istediğin zaman sağım yapamazsın, normal bir süreçte sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere günde iki defa sağım gerçekleştirilir ki bu aynen diğer yazarların dediği gibi olması gereken bir eylemdir. yani inek sağılmalıdır. sağım gerçekleştirilmezse inek kendi başına sütünü dışarı veremez, sadece sızıntı gerçekleşir ki bu bir süre sonra memede hastalıklara sebep olur, ilerlerse inek süt veremez hale gelir.
    kimisi de sütü buzağının içmesi gerektiğinden bahseder. merak etmeyin zaten buzağı içiyor sütü, hele hele ilk süt denilen colostrum'un üretimde kullanılacak süte karıştırılması bir faciaya neden olur, yani adam o ilk sütü alıp üretime sokmaz, buzağıya verir. buzağı da zaten annesinin dört memesindeki sütün hepsini içebilecek kapasitede değildir, zorlasan iki memedeki süt verilir. evet efendim, gayet de dedikleri gibi tüm süt buzağı tarafından içilirse o buzağı ölür. ha diyebilirsiniz doğadaki ineklerin buzağıları neden ölmüyor o zaman. doğada da nerede bi inek var onu bi deyin bana cidden merak ettim. neyse, olduğunu düşünürsek doğadaki inekler haldır haldır geçtiklerinden ve süt yapıcı yemlerle beslenmediklerinden sadece yavrusuna yetecek kadar süt üretir, ölmemesinin sebebi de budur.

    inekler, evet aynı insanlar gibi, doğum esnasında insana ihtiyaç duyar, köyde yaşadım, bizim de zamanında ineklerimiz vardı, o süreçte hiçbir ineğin kendi başına doğurabildiğini ben görmedim, ha doğurur, doğuramaz diye bir şey yok, ama doğumdan sonra ineğin ve buzağının sağlığı için insana ihtiyacı vardır.

    ilgili linkte -vegan kişilerin hazırladığını düşünüyorum, açıkçası karalamak için ellerinden geleni yapmışlar ama- gösterilen fotoğrafta ben anormallik görmüyorum, sağım aşamasının nasıl olmasını bekliyorsunuz onu bi belirtin bana. adamlar seri bir şekilde sağımı gerçekleştiriyorlar, normal olmayan ne? videolar paylaşılmış, ne güzel, hayır kim zannediyor ki bir ineğe 20 metre kare alanlar düşüyor, zannedersiniz ki inek uyurken/dinlenirken yuvarlanıyor. maksimum yaptığı hareket bacaklarını uzatıp gerinmek.

    gönül ister her inek için mükemmel koşullar sağlansın, bokunun üstüne yatmasın, bunun sağlanması ne yazık ki imkansız. diyebilirsiniz ki süt içmeyelim, denen inekleri bize hizmet eden varlıklar olarak görüyoruz ki? biraz için mantıklı düşünün yahu, sütten/etten bahsediyoruz. içmiyor/yemiyor ve bu şekilde bir yaşam tarzı belirlemiş olabilirsin, saygı duyarım ama kimsenin bana çıkıp o sütü içemezsin diye bir şey demeye hakkı yoktur. besin zinciri denen bir şey var, bunun farkında olmak lazım, ha bunu anlatabilmek için illaki saçmalamak gerekirse ben otçul beslenen biri değilim, ve sen bana o sütü içemezsin diye dayatma yaparsan ben de o salatalığı yiyemezsin derim, sonra da gülerim, neyse.

    günümüzde zaten büyük şirketler dahil olmak üzere kaynak olarak köy yerlerindeki halkın ineklerinin sütünü toplayıp işlemlerden geçirerek piyasaya sürüyor, çiftlikleri olanlar da mevcut ama çoğunluk olarak bu durum böyle. üstelik inekler gün yüzü görmüyor falan da demeyin, gidin bu savınızı tavuklar üzerine kurun, onun hakkında yazın. ama süt üretimi için demeyin.

    süt içmekten de vazgeçmeyin, ara ara türeyen "uht süt kanset yapar", "bu sütler nasıl bozulmuyor?" içerikli saçma saban haberlere de kanmayın. alın, uht/pastorize/günlük sütünüzü kana kana için, küçüklerin de içmesini sağlayın.
307 entry daha
hesabın var mı? giriş yap