22 entry daha
  • bu tip galaktik çekirdeklerin oluşturduğu jetler (madde ve ışıma püskürmeleri) oldukça ilginç veriler sağlamaktadır.

    en son eylül'de the astrophysical journal letters'da * * * yayınlanan bir makalede bugüne kadar keşfedilmiş en uzak x ışını jetini çıkartan kuasarın keşfi açıklanmış. kısaca gb 1428 adı verilen kuasar, dünyadan 12.4 milyar ışık yılı uzakta. yani kuasardan aldığımız ışınlar, evren henüz 1.3 milyar yaşındayken oluşan ışınlar.

    evren o dönemde henüz yeni oluştuğundan kuasar'dan kaçan jet'ten fırlayan elektronlar, big bang'den geriye kalan muazzam bir proton yoğunluğunun içinden geçer (makaleye göre o dönemde evrenin toplam maddesel değeri, şu andakinin %10'undan daha az, yani galaksileri oluşturacak maddeler henüz proton ve elektron olarak boşlukta süzülmekte. bu yüzden arka plan ışımasışu andakinden yaklaşık bin kat daha yoğun). bu geçiş sürecinde ışık hızına yakın bir hızda fırlayan elektronlar, arka plan ışımasının içinde salınan protonlara çarptığında, proton'un x ışını bandındaki sinyalini güçlendirir, ve bu da jet'i olduğundan daha da parlak yapar.

    bu jet'in bu denli parlak olmasının olası bir nedeni daha olabilir; jet'in içindeki manyetik alan çizgilerinin etrafında spiral çizen elektronların radyasonunun jet'in x ışını bandındaki sinyalini güçlendirmesi. fakat makale yazarları önceki paragraftaki açıklamanın daha olası olduğunu belirtmiş.

    fotoğrafta gördüğünüz jet'in uzunluğunun en az 230.000 ışık yılı olduğunu da belirtmek gerek - samanyolu galaksisi'nin çapının yaklaşık iki katına denk gelen bir uzay-zaman dilimi yani.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap