2519 entry daha
  • 5. sezonla birlikte bizi bölüm içine saklanmış gözcüleri deşifre etmekten kurtarmış dizi. *

    --- spoiler ---

    ilk dört sezonu bir yana bu son sezonu bir yana koyacak olursam da bu sezon diğer sezonlara göre biraz daha sakin geçiyor. belki gözcülerin o anlatılmaz sünepeliğinden, belki peter'ın hüznünde, belki olivia'nın bardak altlığı gibi gereksiz gereksiz dolanmasından kaynaklanıyordur bu. bilemiyorum. şu son iki bölüm bu sezonun şimdilik en iyi bölümleriydi. belki etta ölünce tekrar biz bize kaldık, onun da etkisi olabilir tabi. açıkçası işin içine gözcüleri sokmasalar alternatif evrendi, walter bishop'tu, walternetti, walter'ın teorileriydi derken ben bir 100 bölüm daha izlerdim ama işte olmayınca olmuyor. neyse.
    şimdi tüm sezonlara baktığımızda bugune kadar genel olarak izledigimiz konu walter'ın seçimleri ve bu seçimlerin yarattigi sonuçlardi. bu sebeple bir akıl hastanesinde walter ile başlayan "fringe" macerasının gene walter'ın seçimleri ile sonlanması oldukça manidar ve mantıklı olur.

    aklıma gelen ilk alternatif son, walter'ın bir şekilde gözcülerin teknolojisini kullanarak geçmişe dönmesi ve olayları akışını değiştirerek hata yapmaktan kaçınmasıi. mesala bu sefer peter'ı paralel evrenden çalmaktan vazgeçer. akabinde ölen oğlunun acısını kalbine gömer ve karısıyla birlikte ömrünün geri kalan kısmını mütavazi bir şekilde yaşar. tabi bu ihtimal dahilinde bell ile cortexphian deneylerini de başlatmaz, olivia ile de tanışmaz olaylar gelişmez vs vs. (tabi geçmişe geri döndüğünde bilinci silinmez de, tüm yaşadıklarını hatırlar ise zaten ihtiyacı olan ilacı yapar böylelikle sevgili oğlu peter'ı şu isimsiz ölümcül hastalıktan kurtarır. )

    ikinci alternatifim gene ve yeniden walter ve gene onun seçimleri etrafında şekilleniyor. şimdi walter gücünden, yapabileceklerinden, sınırlarından kısacası kendisinden korkan bir insan. beynini durup durup aldırma isteğini her ne kadar bazen çok saçma bulsam da * oldukça hüzünlü. naif bir intihar gibi. kendine has özelliklerini ve geleceğini başkaları için yok ediyor. (fedakarlık belki doğru kelime değil ama ilk akla gelen). walter, yapabileceklerinin sınırlarını az çok kestirebildiğinden bu sefer en başa dönüp kendini tam anlamıyla engelleyebilir.
    belki kendi doğumunu engeller, belki william bell ile tanışmasına vesile olacak olay gününde başka bir yöne adım atar, bilmiyorum belki doğacak çocuğunun çaresiz hastalığına şifa bulamayacağını bildiğinden sırf karısına acı çektirmemek için onunla evlenmez. final bölümünde karakterlerimizi başka gerçekliklerde, başka pozisyonlarda görebiliriz.
    üvey baba şiddetinden hiç kurtulamamış bir olivia (yanılmıyorsam bir bölümde walter olivia'nın üvey babasına çok sağlam ayar veriyordu), doğmamış bir peter, bilim dünyası yerine şarküteri dünyasına adım atan bir adet william bell... *

    bunun gibi daha onlarca, yüzlerce teori yaratılabilir. tabi tüm bu anlattıklarım olduğunda gözcüler hangi cehennemde olur onu hala tam oturtamadım. kişisel görüşüm final walter'ın kararıyla şekillenecek. yaptıklarından dolayı affedilmek isteyen bu tatlı ihtiyar dizinin final bölümde beyaz lalesine bu şekilde kavuşabilir. william, nina, broyles, peter, olivia, astrid ve niceleri. hepsini bir araya getiren walter. hepsini o bulacak, hepsini biraraya getirip, karanlıkta birbirine bağlayacak...
    paralel evrendeki yırtıklar, bu uğurda ölen binlerce insan, doğa anaya verilen hasar göz önüne alındığında walter'ın olgun bir tavırla "ortalığın içine etmektense belki de petersız kalmalıyım" demesi beni çok şaşırtmaz. ki bir bölümde buna benzer bir şeyler söylemişti.

    üçüncü alternatifim ise en zayıf olanı: kahramanlarımız dünyayı gözcülerden kurtarır. ruhen çökmüş peter ve mide ekşimesinden muzdarip olivia kızları etta'nın video mesajını silip hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. walter da ölene kadar milkshake yapıp yaşadığı ve sebep olduğu bunca trajediyi unutur gider. bu şekilde olursa aşırı derecede saçma olacağından ben olivia-peter-etta-walter cephesinin daha mutlu bir sonla biteceğini düşünüyorum. belki gözcülerin dünyaya gelip kızları etta'nın da kaybolduğu o kaotik günü komple silerler. hiç olmamış gibi. belki hayatları o parktaki mutlu hallerinden devam eder. çünkü dönüp baktığımızda bu çiftin yaşadıkları en ağır yunan trajedilerine tur bindirecek cinsten. benim en derin kabuslarım bile peter'ın yaşadıklarının yanında sihirli annem naifliğinde kalıyor. adam paralel evrenlerden döndü; sevdiği kadını orjinalinden ayıramadı onlarca bölüm trip yedi; tam her şeyi düzeltti derken bu sefer karısı * öldü, onu kurtarmak için geçmişe döndü, o esnada zamandan silindi, kimse onu hatırlamadı *; gözcülerin dünyayı işgal ettiği gün biricik kızını kaybetti; 20 yıl sonra kızını buldu, tam tekrar mutlu olacak herif derken bu sefer kızı kollarında can verdi... şimdi bu adamı ne intikam ne de başka bir şey artık kesmez. walter da oğlunu bu denli mutsuz görmez, göremez. kaldı ki ilerizekalı peter'ın beyin sapına yerleştirdiği çipten geri dönüş var mı bilmiyoruz. ha belki o çip peter'ın sonu olur, walter gene bir "oğul kaybı" ile karşı karşıya kalıp acılardan acılara zıplar. bu gazla gene sınırları zorlayıp evrenin içine sıçar...
    görüldüğü üzere benim bağladığım final her şekilde walter'a ve walter'ın seçimine çıkıyor. ha bu paragraflarca anlattığın "geçmişe dönüşlü" seçim şansına nasıl sahip olacak, o teknolojiyi nereden bulacaklar derseniz de bilmiyorum. ama ona da iki alternatifim var:
    1)bu kasetlerdir anlatılan kallavali silah bu dediğim şeye çıkan bir araç olabilir.
    2)bir diğer seçeneğim ise bu uzaylıların anlamdıramadığım süpersonik garip teknolojisinden de işe yarar bir şeyler çıkabilir. onlar zamanda atlayıp bulabildikleri her tarihi kadraja girebildiklerine göre bir bildikleri, bir alet edavatları var demek ki. bir şekilde waltergil sülalesi bu teknolojiyi son kez kullanıp sistemi içten kapatabilirler*. gözcülerin dünya ile bağlantısı ayağı da böylelikle kesilir.

    waltergilin gözcülerin kaynağı olduğu fikrine ise pek sıcak bakmıyorum. ilk sezondan beri açıkta olan tüm boşlukları doldurmayacağı gibi izlediğim tüm bölümlere lanet ederim. tüm senaryo altüst olur lan!

    --- spoiler ---

    çok sağlam saçmalamış olabilirim. 8. sınıf fen bilgisi basitliğinde anlattığım bunca teoriyi yarın öbür gün walter yüzünde bilmiş bir ifadeyle "yesss..i have a theory" girişiyle anlatmaya başlarsa çok ilginç olabilir tabi. orasu ayrı.*
1299 entry daha
hesabın var mı? giriş yap