7 entry daha
  • adını, kaşıntı anlamına gelen “psora” dan alan bir deri hastalığıdır. deride tipik olarak çoğunlukla kaşıntılı ve üzeri sedef renginde pullarla kaplı plaklar oluşturduğundan halk arasında “sedef hastalığı” olarak adlandırılır.

    derideki antijen ( antikor oluşturan moleküller ) sunan hücrelerden olan langerhans hücreleri bilinmeyen bir nedenle aktive olarak t hücrelerini ( bağışıklık sistemi savunma hücresi ) uyarırlar, t hücreleri th1 hücrelerine dönüşür ve deriye göç eder ve sanki bir enfeksiyonla mücadele ediyorlarmışcasına immun yanıt başlatırlar. bu anormal immun yanıtın oluşturulmasında çeşitli immun sistem hücreleri ve sitokinler rol alır. normal şartlarda düzenleyici t hücreleri diğer t hücrelerinin fonksiyonlarını kontrol eder ve dengeler. psoriaziste treg hücreleri de fonksiyonlarını yerine getiremediğinden th1 hücreleri hızla çoğalır. bu etkileşimle beraber normalde 26-28 günde yenilenen cilt hücreleri 4-6 gün içerisinde yenilenmeye başlar. hızla çoğalan hücreler deri yüzeyinde birikir ve hastalığa özgü pullanmaları oluştururlar. damarlar dolgunlaşır. psoriasis lezyonları genelde simetriktir ve tipine bağlı olarak vücudun çeşitli yerlerinde görülür.

    psoriazis tipleri:

    1) psoriazis vulgaris (plak tip) : en yaygın görülen (hastaların %80’i) tiptir, gümüş rengine yakın pullarla kaplı sınırlı lezyonlarla karakterizedir.

    2) guttat tip (damla tip): lezyonlar küçük kırmızı benekler şeklindedir, çoğunlukla gövde ve uzuvlarda bulunurlar.

    3) püstüler tip: irinli lezyonlarla karakterizedir.

    4) invers tip : koltukaltı, kasık, kalça altı gibi bölgelerde parlak kırmızı renkte lezyonlarla karakterizedir.

    5) eritrodermik tip: (enflamasyonlu psoriazis): deri dökülmeleriyle beraber yaygın cilt kızarıklığı da görülür. şiddetli seyreder ve mortalite artışına sebep olabilecek sistemik komplikasyonları vardır.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap