6 entry daha
  • aline kökünden gelen bu hede, insana kendi varlığı dışında başka bir varlığın yada etkenin egemen olması durumudur. bunun türkçedeki karşılığı yabancılaşma, farsçadaki karşılığı divanegi, arapçadaki karşılığı ise tecnindir. bu üç kavram da dilimizde yaygın olarak kullanılmaktadır [(bkz: mecnun),(bkz: divane)]. temelde insanın kendinden uzaklaşması, benliğini kaybetmesi, bir başka şeye dönüşmesi anlamlarını taşımaktadır. alinasyon terimini batı felsefesine ilk katan kişi hegel'dir. daha sonra karl marx, bu kavramı sosyolojide kullanmıştır. alinasyon kavramı başına gelen bu ufak çaplı maceralardan geçerek günümüzde psikolojide ve insanbilimde yaygın olarak kullanılan bir terime dönüşmüştür.
    alinasyon, geçmişte her ne kadar insanın benliğinin başka bir etken veya varlığın ele geçirmesini ifade etmek için kullanılmışsa da bugün bilim, benlik yitimini yani delirmeyi farklı tanımlamaktadır. bilimsel olarak delilik, bir dış etkenin veya varlığın insan benliğine yerleşip, kimliğini değişikliğe uğratması değil, asıl etkeni insanın özünden kaynaklanan, yani kişinin benliğini bir dış etkene bağlaması olarak açıklar. daha açık bir şekilde bugün benliğin bir dış etken tarafından ele geçirilmesi değil, tamamen kişinin benliğini yitirmesi olarak tanımlanır. yani benlik ele geçirilmemiş, sadece yitirilmiştir.
    alinasyona yol açan etkenler çeşitlilik arzeder ve bu etkenlerin teşhisi dünya görüşüne bağlı olarak değişir. bu etkenleri tek tek açıklamak oldukça zahmetli ve ayrı başlıkların konusunu ihtiva ettiğinden ve bu entry amacına ulaştığından nokta (.)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap