2 entry daha
  • tefillin, deriden yapılmış ve yassı deri şeritlerle birbirine tutturulmuş siyah renkte iki kare kutucuktan oluşur. içlerinde parşömen üzerine el yazması olarak, tora'dan dört ayrı bölüm içeren dörder rulo bulunur. bu parşömenlerin içerdiği tora bölümleri şunlardır:

    a) şema (devarim-tesniye 6:4-9) tanrı'nın tek olduğunu bildirir.

    b) veaya (devarim-tesniye 11:13-21) tora'nın öğretilerini uygulayan kişiye tanrı'nın yardım elini uzatacağını; buyruklarına karşı çıkanları da cezalandıracağını ifade eder.

    c) kadeş (şemot-çıkış 13:1-10) her yahudinin, mısır'da esaretten kurtuluşunu daima hatırlaması gerektiğini belirtir.

    d) veaya (şemot-çıkış 13:11-16) mısır'dan çıkışın ve tanrı öğretilerinin çocuklarına aktarmanın her yahudi için bir zorunluluk olduğunu ifade eder.

    tefillin kutularının biri başa bağlanır (tefillin şel roş) ve içinde dört bölme bulunur. her bölmeye yukarıdaki dört tora bölümünün her biri yerleştirilmiştir. ikinci kutu ise sol pazu üzerine bağlanır. (tefillin şel yad) ve bir tek bölmesi vardır. bu bölmeye de dört parşömen birlikte sarılarak, tek rulo halinde yerleştirilmiştir.

    "baş tefillini"nin iki yan yüzeyine ibranice'deki "şin" harfi basılmıştır ve bu tefillin başa "dalet" harfini andıran bir düğümle (keşer) bağlanır. "el tefillini"nin düğümü ise "yod" harfi şeklindedir. bu üç harfin birleşimi de (ş-d-y) "şaday" (kudret-tanrı) sözcüğünü oluşturur. bu harfler aynı zamanda "şomer dlatot israel" (israil kapılarının koruyucusu) sözlerinin baş harfleridir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap