aynı isimdeki diğer başlıklar:
248 entry daha
  • hukukçular arasında ateşli tartışmalara yol açmış film serisidir. bu konu hususunda hukukçu bir arkadaşımın g man adlı yazarın sorusuna yanıtını aynen sizlere aktarıyorum.

    ilk malik bay s 'dir. bay g bunu göl kenarında bulmuş ve aslen iktisapla mülkiyetini kazanmıştır. çünkü hayat şartları 35 yıl sonra göl kenarında ve üzeri kumla kaplı yüzüğün bulunmasında, sahibini arayıp bulma imkanı vermez. b iyi niyetlidir ve aslen iktisapla kazandığı mülkiyet hakkı korunur. bay b ise evde bulduğu yüzüğü cebe atarak, sahibinin kim olduğu konusunda gerekli özeni göstermediğinden iyi niyetli değildir. taşınmazlarda mülkiyet zilyetliğin devriyle geçiyor olsa da kanun burada iyi niyetli olmayan b yi korumayacaktır. gerçek malik g 5 yıl içinde taşınırının geri verilmesinin isteyebilir. bundan sonraki devir işlemlerinde de bay b mülkiyet hakkına sahip olmadığından diğerleri de mülkiyeti kazanamaz. (kimse sahip olduğundan daha fazla hak devredemez kuralı) ancak f bay b nin elinde bulundurduğu süreyi kendi süresine ekletilmesinin isteyebilir. kısacası 5 yıl geçmiş ise g artık bişey yapamaz. geçmemişse gider f den ya da s den alır en son hangisindeyse. ayrıca bu süreçte yüzüğü kaybetmesinden kaynaklanan bi zarar uğradıysa bunu da b den talep eder.

    not: arkadaşımın metninde herhangi bir değişimde bulunmadım. çünkü hiçbir şey anlamadım.
    ayrıca şunları da belirtti:kaybolan eşya bakımından emk 989 fıkra 1. g bakımından emk 993. b bakımından emk 995 hükümleri de emk 989 a ek olarak ayrıca uygulanır(cümlenin nerde başlayıp nerde bittiğini inanın ben de bilmiyorum)

    soruda burada:

    --- spoiler ---

    "bay (s), üzerinde herhangi bir özel işaret ya da sembol olmayan altından bir yüzüğe sahiptir. bay (s) uzun yıllar yanından hiç ayırmadan özenle bakarak sakladığı yüzüğü bir gün kaybetmiştir. yüzük kayıp olmasından 35 yıl kadar sonra bay (g) tarafından, bir göl kenarında üzeri kum ve toprakla örtülü olarak bulunmuştur. bay (g), üzerinde herhangi bir işaret ya da sembol taşımayan yüzüğü almış ve 15 yıl kadar kullanmıştır. daha sonra evinde yüzüğü kaybetmiştir. o sırada bay (g)'nin evinde misafir olan bay (b) kimin olduğunu bilmeden yüzüğü almış ve çok kısa bir süre sonra bay (g)'nin, evinde kaybolan değerli bir eşyasını aradığını öğrenmiştir.

    bu olaydan birkaç yıl sonra hala yüzüğü taşımakta olan bay (b), onu geçici olarak muhafaza etmesi ve daha sonra yeğenine vermesi için bay (m)'ye vermiş, bay (m) ise yüzüğün geçmişte uzaktan akrabası olan bay (s)'ye ait olduğunu anlamıştır. buna rağmen yüzüğü, olay devam ederken hala hayatta olan bay (s)'ye vermek yerine, bay (b)'nin yeğeni bay (f)'ye vermiş ve gerekirse bozdurup harcayabileceğini söylemiştir.

    bir gün zor durumda kalan bay (f), amcasının eski yüzüğünü bozdurmak için kuyumcuya gittiğinde, bay (s)'nin yıllar önce kaybettiği yüzüğünü hala aradığını öğrenmiştir.

    -somut olayda kimler, kimlere karşı, hangi davaları açabilir?"
    --- spoiler ---
992 entry daha
hesabın var mı? giriş yap