27 entry daha
  • olumlu görüşler;
    1. ben beğendim romanı, bazı bölümler dışında çok sıkılmadım, özellikle diyaloğa dayalı bir roman olması, betimelemede dengeli tutumu akıcılı artırmış.
    2. dönemin dilinin bu şekilde olmadığı doğru da olsa yine de yazarın dönemle uyumlu olduğunu düşünüyorum. dede korkuta öykündüğü de doğrudur. zaten dede korkuttan çağ olarka uzak değildir. anadolu ve göç elbet değiştirmiştir ama bence iğreti durmamış. bilhassa deyişler, meseller...
    3. karakterler fazlasıyla belirgin, olaylar güzel anlatılmış, insanın gözü önünde rahatlıkla canlanıyor.
    4. romanın sonu hoşuma gitti. kerimin seçimi, zaten yazarın güdülemesi de bu doğrultudaydı.
    5. türkmen yaşamındaki pek çok muhafazakar tabu yıkılıyor. su gibi şarap içiyorlar, cariyeleri ve köleleri var, vb. cesur bir tavır.
    olumsuz görüşler;
    1. zamanbozumlar(anakronizmler) farkederseniz rahatsız edici. o zaman kullanılmayan kağıt para gibi pek çok yerde dikkat çekiyor. şahsen barut ve silahtan şüphelenmiştim. ama o dönemde bu tarz denemelerin yapıldığı doğrudur.
    2. yunus emre karakteri çok yetersiz ve ezik gösterilmiş. özellikle kaplan'la konuşmasında kendini hiç savunamamış, babai olduğu zannı altında kalmış, zayıf bir karakter.
    3. devlet ana karakterini de sevdiğimi söyleyemeyeceğim. kaba, inatçı acayip bir karakter. bacıbey adı ne kadar iğreti, üstelik romana da adını vermiş. tarihi bir gerçek olsa da sinir bozucu.
    4. tek taraflı gözle anlatılmış, biz iyiyiz (osman gazigiller) diğerleri kötü (tekfurlar, dündar, herkes). bizi zorla savaştırıyorlar, biz savaşmak zorunda kalıyoruz, halbuki biz hep barış istiyoruz. pek inandırıcı değil. bence gerçek olan osman beyin müthiş bir stratejist olması.
    5. kadınlar konusunda oldukça sinir bozucu bir kitap. çünkü devir gereği kadın=mal hükmünde. dönem itibariyle ya erkek kılıklıklar ya da cariye, hizmetçi... ve her ne kadar devir gereği ve gerçeği de olsa 13-14 yaşlarındaki kızların mevzubahis olması benim açımdan sinir bozucu.
    6. çapul konusunda diğer konularda olduğu kadar cesur değil. çapul ve ganimete dayalı sistem konusunda çok iyimser davrandığını düşünüyorum.

    sonuç:
    güzel miydi? evet güzeldi.
    başucu eseri mi? maalesef.
    dönemi merak etmeyen biri romanı sevebilir miydi? belki
    bir kadın romanı sevebilir mi? bence hayır
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap