2 entry daha
  • tversky ile düzenledikleri deneylerde insanlarin rassal belirsizlikler karsisinda von neumann ve oskar morgenstern tarafindan formalize edilmis "beklenen fayda kurami"yla (expected utility theory) tutarli davranislar sergilemediklerini gösterdikten sonra bu laboratuar bulgularini aciklayabilecek bir kuram olarak gene tversky'le beraber "prospect theory"i ortaya atmislardir. ancak her kuram gibi "prospect theory" de kendi payina düsen elestirileri almakta gecikmemistir. expected utility theory aslinda kahneman ve tversky'den önce baska ekonomistlerce de elestirilmistir. bunun ünlü bir örnegi allais paradoksudur.

    "behavioral finance"cilere veya deneysel ekonomistlere en cok yöneltilen sorulardan birisi de sudur: "söyledikleriniz ve elestirileriniz cok dogru, katiliyoruz. ama söyleyin, insanlarin rasyonel ve kognitif acidan sasmaz sekilde modellendigi bizim kuramlarimizin (teorilerimizin) yerine daha iyisini koyabiliyor musunuz?"

    edit: mr. kahneman da zaten söyle buyurmus (the economist'den): "as a first approximation, it makes sense to assume rational behaviour. they will be doing it one assumption at a time. otherwise the analysis will very soon become intractable; the great strength of the rational model is that it is very tractable.”
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap