4 entry daha
  • öjenik uygulamalar; avrupa

    öjeniyi almanya'da ilk benimseyen ve yayan kişi ise, ünlü evrimci biyolog earnst haeckel oldu. haeckel, darwin'in yakın bir dostu ve destekçisiydi. evrim teorisini desteklemek için, farklı canlıların embriyolarının birbirine benzediğini öne süren rekapitülasyon adlı iddiayı ortaya atmıştı. haeckel'in bu iddiayı ortaya atarken çizim sahtekarlıkları yaptığı ise daha sonra anlaşıldı.
    haeckel 1919 yılında öldü. ama fikirleri naziler'e miras kaldı. adolf hitler iktidara geldikten kısa bir süre sonra, resmi bir öjeni politikası başlattı. alman toplumu içindeki akıl hastaları, sakatlar, doğuştan körler ve kalıtsal hastalıklara sahip olanlar, özel sterilizasyon merkezlerinde toplandılar. bu kişilere, alman ırkının saflığını ve evrimsel ilerleyişini bozan parazitler olarak bakılıyordu. nitekim bir süre sonra toplumdan soyutlanan bu insanlar, hitler'den gelen gizli bir talimata dayanılarak öldürülmeye başlandı.
    benito mussolini de italya'yı emperyalist ve faşist temeller üzerine oturtmak için aynı sosyal darwinist kavramlardan ve iddialardan faydalandı.
    1935 yılında etiyopya'yı işgal ederek 1941 yılına kadar 15 bin insanı katlettirdi. etiyopya işgalini, ırkçı görüşleriyle destekleyerek makul göstermekten de geri kalmadı. mussolini'ye göre etiyopyalılar siyah ırktan oldukları için aşağıydılar ve italyanlar gibi üstün bir ırk tarafından yönetilmek onlar için bir şeref olmalıydı.
    1900'lü yıllarda fransız hükümeti, psikolog alfred binet'e zihinsel özürlü çocukları diğerlerinden ayırma görevi verdi.

    öjenik uygarlık; amerika

    evrimci ırkçı teorisyenlerin başında gelen henry fairfield osborn, insan ırklarının evrimi başlıklı bir makalesinde ortalama bir zencinin zeka yaşı, homo sapiens (günümüz insanı) türüne ait on bir yaşındaki bir çoçuğun zekasına ancak ulaşabilir diye yazıyordu.
    yakın zamanlarda 'eugenics' abd’de de uygulanmıştır.
    1907’de ındiana eyâletinde kabul edilen bir kanunla zekâ özürlü, sağır ya da körler zorla kısırlaştırılmaya başlanmıştır. benzer bir yasayı 1909'da washington ve kaliforniya eyaletleri kabul etmiştir. 1927’de virginia eyâletinde zekâ özürlüler kısırlaştırılmışlardır. yasa, amerika’nın pek çok eyâletinde 1960'lara kadar yürürlükte kalmıştır. toplamda 67000 insan kısırlaştırılmıştır.

    kaynak:bir şuursuzluk devrimi olarak öjenik atılımlar!

    aferin la hitler, aferin mussolini, aferin darvin'in kankası haeckel... bu kadar şuursuz bir harekete bile bu kadar sıkı sıkıya tutunan insanlar sizi. akıllı olun oğlum. ben örneğin sizin gibi insanların yok edilmesini istemiyorum. ben de mi sorun var lan? neden ben her sevmediğim unsuru yok etme gayesine sahip olmuyorum?
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap