7 entry daha
  • 17- turkiye'deki siyasi partilerin uyelik durumlari uzerine detayli bir "case study". ornegin chp besiktas, mhp yozgat, veya bdp sur ilcesi uyelikleri incelenir, buradaki degisim ve uye akisi nasil gidiyor arastirilir. onemli olan ilgili data'ya erisimin olmasi. roportaj teknikleri veya katilimci gozlemle de is derinlestirilebilir. uye profilinde bir farklilasma var mi, bunlarin sosyal statuleri, kokenleri, gorusleri ne olcude sekillenmis, arastirilabilir.

    18- tbmm'deki vekillerin mesleki statuleri. farkli donemlerde hangi mesleklerden gelen temsilcilerin orani yukselmis veya azalmis, guzel bir master tezi konusu olabilir. ozellikle hukukcu, doktor, akademisyen, tuccar, vs kategorilerde gozle gorulur degisimler olacaktir. bunlarin siyasi partiler icinde degisen oranlari da onemli. surekli goz onunde tutulabilecek bir durum da iktidardaki parti/lerin icinde bu durumun muhalefete gore degisiklik gosterip gostermedigi, ve de partilerin icinde secimden secime cok carpici degisimlerin olup olmadigidir. bu son acilar daha verimli olarak ancak uye sayisi grup kurmaya yetecek olusumlarda sonuc verir.

    19- tsk'ya dair etnografik bir calisma. mehmet ali birand'in ta 80'ler basinda yazdigi calismasi veya william hale'in sonraki eseri ve umit cizre'nin farkli boyuttaki calismalari disinda cok one cikan arastirmalar olmadi bu alanda. artik tsk eski tabu konumunu yitirmisken, arastirmacilar icin burada cokca master ve doktora tezi bekliyor yazilmayi. ozellikle asker ailesinden gelen arkadaslara hep soylerim, gidin sirf orduevinde tanidiginiz kisilerle konusup o calismalari baslatin diye. ama cekingenlik vs sebeplerle onlar da hep ordu-disi konular yazarlar. askerle hic temasi olmayan arastirmacilarin ise bu ise nereden nasil baslayacagi daha karmasik bir soru. asker lojmanlarinda farkli donemlerde cikan oy verme tutumlarindan, daha detayli sekilde belli gruplari inceleyen (asker esleri gibi alanlarda cynthia enloe yararli olacaktir) calismalara, kisla ve lojman hayatinin genel toplumdan ayirici etkilerine kadar bolca konu mevcut, arastirilmasi gereken. bunlar icin mevcut olan yabanci literatur faydali bir baslangic olacak, turkiye'de bu konu calisilirken.

    20- twitter gibi mecralardaki trend topic tarzi hareketler ve bunun gunumuz turk siyasi ve toplumsal hayatiyla etkilesimi son derece guncel bir master tezi konusu olacaktir. sag, sol, liberal cevrelerin onem verdigi hashtag'lar, gundemdeki olaylarin degerlendirilis ve savunulus tarzi, bunla ilgili istatistiki veriler de ulasilabilir oldugundan son derece iyi islenebilir bir arastirma olanagi sunuyor.

    arkasi yarin.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap