6 entry daha
  • milliyet.com.tr'deki habere göre istanbul'da yakın zamanda ciddi sıkıntılar yaşayabilecek sektör.

    zira ibb'nin aldığı karara göre 50 araçlık filosu olan şirketler taşımacılık yapmaya başlayabilecek, keza 30 tane 2000cc üzeri aracı olan şirketler de vip taşımacılık yapabilecek.

    haberde detayları yok ancak anlaşıldığı üzere bir şirket, 50 tane araç alıp üzerine kendi armasını basıp duraklarla ya da direkt yoldan alarak yolcu taşımacılığı yapacak. ya da 50 tane araç sahibi bir nevi kooperatif gibi birleşip bir şirket kuracak ve bugün "korsan taksi" olarak addedilen ve illegal olan taşımacılık modeli yasal bir zemin kazanamış olacak.

    tabi linkteki haberden de görülebileceği üzere taksiciler bu işe tepkili. konuyla ilgili derneğin başkanı aşağıdaki gibi bir açıklamada bulunmuş;

    "bugün istanbul’un en büyük sivil toplum örgütü taksicilerdir. günde 1.5 milyon insan taşıyoruz. taksicilerin bu sorunlarını yetkililer masaya yatırsın. taksici esnafı bu direksiyondan inerse bir daha binmez. kimse de bunu bindiremez. kimseye buradan gözdağı vermiyoruz. düşünebiliyor musunuz geliyor hususi otomobil otelin önünden müşteri alıyor."

    ben de bir an böyle bir şey düşündüm, the marmara'nın önünde sarı sarı taksiler dönüp dururken özel bir otomobil yanaşıyor ve otel misafirleri taksiler yerine bu otomobile biniyor... ter bastı bir an... şaka bir yana, her şeyden önce buradaki "taksici esnafı bu direksiyondan inerse bir daha binmez" şeklindeki -her ne kadar öyle olmadığı iddia edilse bile- gözdağı da taksiciliğin mevcutta bahsi geçen yasa olsun olmasın ciddi düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. ayrıca "madem taksici esnafı bu kadar örgütlü, neden içindeki zararlıları temizlemiyor" diye de sorası geliyor insanın.

    taksi ve taksicilerden şikayetlerin ayyuka çıktığı ve sektörün ısrarla kendisine çeki düzen vermediği düşünülürse böyle bir yasanın çıkmasını desteklememek elde değil. kapitalizm kötü ama rekabetin ve düzenlemelerin olmadığı kapitalizm en kötüsü. meydanı boş bulan taksicilerin yolcuları taciz ettiğini, alkollü araç kullandığını, hiçbir güvenlik önlemini dikkate almadığını, çeşit çeşit yöntemlerle (yolcuyu gezdirmek, tırnakçılık yapmak vb.) dolandırıcılık yaptığını sözlükteki başlıklardan görebilirsiniz. zaten korsan taksi diye bir kavramın oluşması da en başta ticari taksilerin maddi külfetinden olduğu kadar yukarıdaki olayların hoşnutsuzluğundan. bunu bir türlü anlamayan, umursamayan taksi esnafının bu tür yasal düzenlemelerin ardından verdikleri tepkiler de komik olmaktan öteye gidemiyor.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap