71 entry daha
  • bizans, bir kültür, bilgi ve ritüel aktarımıdır.. roma'nın haşmetli zamanlarından süzülen bir sentez.. ve fakat, çoğu kişi bu ismin bir ünvan, mahlas olduğunu, yani nasıl ve hangi amaçla kullanıldığını pek bilmez.. bugün iyi günümdeyim, bazen kimi sırları havalandırmak gerekir..

    bizans adı, roma'nın istanbul'u kaybetmesinden sonra kadim mürekkep birliği tarafından bir daha kullanılmadı.. kültürün bir yansıması olarak dünyanın önemli kentlerindeki mürekkep ve kalem cemiyetleri de yönetici üstatlarına bu adı kullandırmadılar.. daha çok clemens, matteo, kyros, lucas, claudius, efraim, livia, altın dudak gibi müstear isimler kullanıldı.. bu yasak, ikibinli yılların hemen başında, yani fetihten tam 550 yıl sonra kaldırıldı ve birlik yöneticileri toplantısında istanbul'daki yeni mürekkep birliği başkanına bizans mahlası uygun görüldü.. bu toplantıda, seçilen kişinin asıl adının ve kimi geleneksel kuralların yazılı olduğu kağıdı kısa bir an okuma fırsatı buldum.. dikkatimi iki madde çekti:

    - dört rakamını hayatının merkezine oturt!

    - sadece kareli gömlek giy!

    kendisiyle ancak yıllar sonra karşılaşma şansına sahip olduğum bu yeni üstada birlik üyeleri yenileşme adına moderatör olarak sesleniyorlardı.. zamanı kaydetmek için fotoğraf çekiyor, sözü yazıya dökmek için hat ve yazıyla uğraşıyor, duyuları zenginleştirmek için renkleri inceliyor, zamanı kavramak için mekanik saatlerle vakit geçiriyor ve tarihin seyrine uygun bir sevgi besliyordu.. insanların garipsememesi için bilindik bir isim, birlik üyeleri içinde de mahlasını kullanan bu kadim bilgilere vakıf kişinin gerçek ismi elbetteki benimle birlikte mezara gidecektir.. burada, sözlükte de yazılar yazan bizans isimli yazarın, boğaziçi'ndeki yalıların altlarındaki dehlizler vasıtasıyla şehri yeraltından gezebildiği, iki kıta arasını yürüyerek geçtiği ve istanbul düştükten sonra bunu yapabilen 64. üstat olduğu söyleniyor.. ayrıca, büyük mürekkep birliği üyeleri dışında bu yeraltı gezilerini hiç kimsenin, hiçbir dönem yapamadığı biliniyor..
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap