8 entry daha
  • devami gelen oneriler.

    21- karsilastirmali siyaset alaninda turkiye'yi de kullandigi 'case'lerden biri yapan onlarca arastirmayi incelemek ve bunlardaki empirik hatalari, anakronik kullanimlaribtespit etmek. ideal bir master tezi olabilir. iyi yapilip kapsamli tutulur, metodolojik sorunlara da egilirse doktora tezi de olabilir. freedom house demokrasi/ozgurluk endeksinde 70'ler sonundaki ic savas benzeri turkiye'nin tam ozgur ulke olarak gosterilmesi iyi bir baslangic asamasi konusu olabilir.

    22- orhan pamuk romanlari uzerinden 20. yuzyil turkiye siyaseti. sessiz ev, kar,
    masumiyet muzesi, cevdet bey ve ogullari uzerinden farkli siyasi hareketlerin romanlarina yansiyis dereceleri, bizatihi yazarin siyasi pozisyonu gibi konular. siyasi-kulturel calismalar esiginde bir tez konusu. marshall berman, neal ascherson gibi onemli siyasi-edebi dusunurlerin pamuk hakkindaki yazilari kisa birer baslangic sunabilir.

    23- turkiye'deki sembol yillar ve gunler, ve bunlarin farkli siyasi-kulturel cevrelerdeki degisik kavranislari. ornegin 1908 ve bunun farkli anlamlari veya 27 mayis'in degisik algilanislari. cok enteresan arastirmalar yapilabilir bu eksenler uzerinden.

    24- turkiye'de bolgeler. 7 cografi bolge sigliginin otesine giden, ulkenin tarihsel-politik gecmisi uzerinden bolgesel adlandirmalari ve anlayislari ele alan bir siyasi-cografi arastirma. doktora tezi duzeyinde olabilir. osmanli-cumhuriyet kavsagindaki daralmis anlayisin incelenmesi bile son derece onemli olacaktir.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap