329 entry daha
  • türkiye'ye aşık olup tarafsız bakamayan insanların hakkında yorum yapmaması gereken ülkedir. cidden. mutluysanız ne ala size, türkiye'de yaşamaya devam edin. ama ne olur mal mal karşılaştırmalar yapıp oradaki sorunları büyütüp buradakileri küçültmeyin. 3000 tl kira veren hiçbir isveçliye rastlamadım şu ana kadar. stockholm'un göbeğinde tam merkezde, her yere yürüme mesafesinde oturan arkadaşım 1700-1800 lira kira veriyor ve bu gayet pahalı olarak görülüyor orada. götünüzden element uydurmayın. bira 26 tl'ye karşılık gelmez, 10-15 gayet normal bir fiyattır ve mekanların %80inde bu fiyattan bulunur.

    halkı insana saygılıdır. işi olmadığı yerde gelip her işe burnunu sokmaz, sokakta insan gibi davranırlar, güleryüzlüdürler, sokakta tanımadığınız kişiler bile size selam verebilir. yüzüne gülümsediğiniz biri "niye gülüyo şimdi bu piç" diye asık suratlı bir şekilde bakmaz.

    hadi bunları geçtim. maaşları yüksek olduğu gibi çalışma şartları da insanidir, köle gibi çalışmazsınız. haftada 40 saat standarttır, eğer bir saat fazla çalışırsanız direk parasını alırsınız. kimse sizi cumartesi de çalıştıramaz (normal haftaiçi çalışılan işler için diyorum tabi bunu, "barda çalışıyolar amaaaa" falan diye gelmeyin sakın). saatlerinizi trafikte harcamazsınız. iş hayatı-özel hayat dengesi denen bişi vardır. sırf size para veriyorlar diye kimse sizin ruhunuzu satın aldığını düşünmez.

    isveç gibi bir ülkeyle türkiye'yi karşılaştırıp "türkiye o kadar da kötü değil" demek için gerçekten farklı kafalarda olmak lazım. o kadar diyorum.

    havanın soğuk olması zaten allah'ın emri, o konuda şikayet edecek biri isveç'te yaşayamaz. isveçliler de en çok havadan şikayet ederler zaten, fırsatını bulunca türkiye'ye, yunanistan'a akın ederler. ama hayatı boyunca türkiye'de yazları sıcaktan bunalmış benim gibi biri için gayet hava hoştur. bu da kişiye bağlı bir olaydır, hava çok soğuk orada yaşanmaz diyorsanız doğrudur, yaşamayınız, türkiye'de güneşin tadını çıkarınız.

    benim gibi takım elbiseden ve giyenlerin kendini bir anda bir bok zannetmesinden nefret eden biri için kot pantolonla ve sakalla mülakata gidip en ufak bir garip bakış, yorum vs. almamak da şahane bir olaydır bence. şekilciliğin amına koyayım. sanki işi kıyafetimiz yapacak.

    8 yil sonra gelen edit: bu entry'nin ilk paragrafi pek iyi yillanmadi, özellikle de kiralarla ilgili olan kismi. 3000tl kira veren isvecliye rastlamadim demisim, stockholm'un göbeginde oturan arkadas 1700-1800 lira kira veriyormus vay arkadas. bunlar hakikaten de dogruydu ama o zamanlar 1 lira 4-5 kron civariydi, simdi 1 lira neredeyse 1 kron, uzerine isvec'te ve özellikle stockholm'de kira fiyatlarinin uctugu da eklenince simdi 1700 liraya aylik park yeri zor kiralarsiniz. 25m2'lik evler eger konumu iyiyse rahat 10-15000 liraya gider.
    bunu not duseyim istedim, sonra bu entry'i okuyanlar "aa isvec ne kadar ucuzmus lan" deyip kötu surprizlerle karsilasmasinlar. isvec'te yasayip calisanlar icin degisen pek birsey olmadi ama turkiye'den geliyorsaniz alim gucunuz bu 8 sene icinde cok dustu.
2084 entry daha
hesabın var mı? giriş yap