13 entry daha
  • iki elin parmak sayısı kadar yorum girilmesine rağmen toplasan 10 çeşit bira içip kendini bira konusunda bilirkişi sananların boşa salladığı, (mekanın avukatı değilim, bu yüzden mekanın kendisi hakkında yapılan yorumlar ilgim dahilinde değildir) hiçbir bilgi birikimine dayanmayan bu boşa sallamaların insanları yanlış yönlendirebileceği başlık. öncelikle belirtmek isterim ki bazı kişiler tarafından “gazsız” olarak nitelendirilen bu biralar hatalı değildir, tam tersi bir şekilde biracının kontrolü dahilinde bu şekilde servis edilmektedir. ilgili biracının butik (craft) olarak ürettiği bu biralar dikkat ederseniz geleneksel ingiliz tipi casklardan tulumba şeklinde çekilmektedir. seri üretim endüstriyel biralarda (piyasada her yerde satılanlar) ise durum farklıdır, yapay bir şekilde basınçla gazlandırılan (force carbonation) bira yine fıçılardan basınçla tahliye edilerek bardaklarımıza doldurulur. cask’larda ise yapay gazlandırma yoktur, gazlanma filtre edilmemiş biranın içinde yer alan bir miktar canlı mayaların birada kalan şekerleri tüketmesiyle doğal bir şekilde oluşur, bunun için elbette bir olgunlaşma süresine ihtiyaç vardır ve bu süre tercihe bağlı olarak 1 haftadan 1 yıla, hatta daha fazlasına kadar değişebilir. force carbonation’a alışkın toplumumuza böyle biralar fazla olup onlar için en uygunu soda veya efes&tuborg&heineken&becks&corona türevleri içmektir. öte yandan doğal yollarla gazlanan bu tarz craft biralar diğer yapay gazlıların bünyede yaratmış olduğu aynı şişkinlik etkisini yaratmaz. gaz mı istiyor bünye, yoksa aroması olan gerçek bir bira mı? tadı biraya benzer gazlı bir şey içeyim, sadece ferahlamak istiyorum ben diyorsan yukarıda saydıklarımı iç. yok, ben birayı yemekle tüketirim, dünyada yüzlerce çeşiti olan biranın her birini bilirim, hangi yemekle hangi tür biraların uyum sağladığını çok iyi bilirim dersen o zaman bunun gibi butik üreticilerin ürünlerine yönelmen gerektiğini sen de biliyorsun.

    isı konusuna gelelim. evet, bu biralar senin bildiğin biralar kadar soğuk değil sözlük. çünkü bu biralar “ale” tipinde biralar ve bazıları oda ısısında dahi içilebilir, öyle içilmesi gerekir, beğenmiyorsan ve senin tarzına hitap etmiyorsa yine yukarıdakileri içeceksin! nasıl kırmızı şarap beyaza göre daha yüksek ısıda içiliyorsa ale birada da öyle, kırmızı şarap severler ale’ye beyaz şarap severler lager’e. türkiye’de satılan biraların çoğu “lager” tipi olduğu için soğuk içmeye alışkınız. çünkü bu biraların aromaları yok!, ve su gibi ne kadar soğuk olursa o kadar makbul. öte yandan belirli bir aromaya ve tada sahip olan ale biraları düşük ısılarda içmek demek onun bütün aromalarını öldürmek demektir. oda ısısında için demiyoruz ama lager birayı 4c’de içiyorsan aleyi 8c’de içeceksin, ki bu bile çok genel bir yönlendirme olur. zira siyah bir porter birası içeceksen, veya %12 alkol oranı olan bir barleywine birası içeceksen 13c’de de içebilirsin, 5c’de içiyorsan zaten bu birayı senfoni orkestrasını kulaklıkla dinliyorsundur! aroması olan bira daha yüksek ısılarda içilir kısacası, ısı ideal içim ısınından ne kadar düşerse aroma da o kadar gizlenmiş olur…

    tüm bunlar dışında bu biraların tatları ve aromaları elbette eleştirilebilir ve türlerine göre puanlama yapılabilir, ki bunun için çeşitli web siteleri mevcut. ama bu tarz biralar için “yüksek ısıda servis edildi”, “gazı düşüktü” yorumları yaparsanız size gülerler haberiniz olsun, alay konusu olur hesabınız. bu yüzden örneğin stout birada sadece guinness içip (çok satan her zaman en iyisi değildir) buradaki karbon stout’u eleştirmek doğru değil, karbon’u savunmak değil amaç ama guinness’e kadar da bir dünya stout bira var, ayrıca şahsi yorumum en azından hissedilir bir gövdeye sahip olmasından ötürü karbon guinness’ten çok çok daha iyidir, diğer kriterleri saymıyorum bile. sadece efes içip en iyi pilsen tipi birayı içtim demek ne kadar yanlışsa sadece guinness içip en iyi stout birayı içtiğini sanmak da o kadar yanlış.

    sonuç olarak, şahsi yorumuma göre türkiye’deki kısıtlı imkanlar göz önüne alındığında bira sever kişilerin çekinmeden tercih edebileceği, gerçek bira kültürü edinmiş kişiler için istanbul’da tatmin edici bir mekan. gazlı arpa suyu içmek isteyenler için istanbul’da yüzlerce farklı isteklere ve bütçeye hitap eden başka mekanlar uygun olabilir… bira hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, paylaşım ve önerileriniz için http://butikbira.blogspot.com/
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap