346 entry daha
  • argo'nun ödül almasının bazılarınca garip karşılandığı tören..

    arkadaşım ne propaganda, ne milliyetçilik.. bütün olay para ve gişe.. bunu anlayamayacak kadar kör olmamalı.. en iyi film oscar'ı 10 izleyicinin (amerikalı'nın) 8'ine hitap eden filmlere verilir genellikle.. geçen yıl bu kuralı bozsa da (the artist) bu böyledir. izlerken ıkınıp sıkınılan (amour), şöhret barındarmayan (beasts of the southern wild) veya anaakımın dışında kalan (life of pi, django unchained) filmler çok zor şans bulur kendine en iyi film kategorisinde.. güzel olmalarına rağmen..

    bunların dışında argo kötü bir film miydi? kesinlikle hayır.. sanırım insanların aklında hala "beniffer" olgusu yer etmiş durumda ve affleck'e hala ciddiyetle bakılmıyor. fakat bu adam good will hunting'le çıktı o sahneye yıllar önce. bu adam gone baby gone gibi bir şahesere imza attı.. ben affleck iyi bir yönetmen, asıl utanılacak olan bu adamın en iyi yönetmen adayı olmamasıdır. ödülü alsın demiyorum ama aday olmalıydı. 7 oscar'a layık görülen bir filmi neredeyse yaratan adamın ödüle aday gösterilmemesidir garip olan.

    bunun dışında kahraman amerikalıların oscar kazanması söylemlerini eğreti buluyorum. biz yedi cihana ders vermekten usanmadığımız filmlerimizi göklere çıkartmasını biliyoruz ama bunu amerika yapınca neden burun kıvırıyoruz? adamların yakın tarihi, kendilerince kahramamanlıkla dolu değil mi? kıbrıs çıkarmasıyla ilgili film yapsak ıyy türk milliyetçiliği mi diyeceğiz, kahramanlık öyküsü mü? olaya hala dünyanın jandarması amerika perspektifinden bakmak sığlıktır. bu eğlence sektörüdür. eğlence sektörü alışılmadık kahramanları sever. çünkü hepimiz içinde bulunduğumuz duruma göre alışılmadık kahramanlar olabiliriz. alışılmadık kahraman yaratan filmler, özdeşleşim kolaylığından dolayı sevilirler. tercih edilirler. kaldı ki sığ bir yaklaşımla; filmi çekenler amerikalılar ile amerika'nın yücelmesinden gocunmak abes kaçar..

    argo ile ilgili düşüncelerimi argo başlığı altında yazacağım ama argo'yu bu kadar kolay yerlere vurmayı haksızlık olarak görüyorum. gerek ben affleck sevmeme akımı, gerek entelektüeldeki amerikan milliyetçiliğine karşı durma zorunluluğu buna egemen belki ama "espionage'da munich'in tırnağı olamaz" diyenler de, o filmdeki yahudi yüceltmesini görmez (ben görenlerden değilim, zira filmleri etnik, milli veya dini eksende okumayı sevmem).

    argo iyi bir filmdir ve kanımca en iyi film oscar'ını haketmiştir. aynı eksende hurt locker içinse tam tersini söyleyebilirim..
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap