30 entry daha
  • salinger ın catcher in the rye kitabındaki sözkonusu catcher holden dır. adının holden olması holden ın phony dünyadan tiksinip kendini bi kenara çekmesini sembolize eder. zaten daha kitabın başında bütün okul maç izlerken holden thomson hillde öyle oturur yalnız başına "holden" bi vaziyette.
    soyadı caulfield deki caul da küçük bebeklerdeki doğum izi ne verilen addır. o da holden ın phony likten uzak çocuklara duyduğu sevgiyi sembolize eder. zaten bu kitaptaki aşşağı yukarı bütün isimler semboliktir, çağrışımlıdır.
    bunun yanında holden muazzam bi karakterdir. kanımca orta zekalı falan da hiç değildir. tespit ve analiz yeteneği müttiş olmasına rağmen tespit ettiği şeye karşı reaksyonunda hep tıslar. tıslamasının nedeni de kafasının fazla çalışmamasından değil hayat tecrübesinin biçok alanda yetersiz kalmasındandır.
    biçok kez holden yapar güzel tespiti ama ardından "hay sikiyim bu ne biçim işmiş böyle. bok gibiymiş." demekle yetinir. ardından tiksindikçe tiksinir vurur dibe. halbuki hem trende karşılaştığı ve oğlunu övdüğü annenin hallerini "you take a mother, tell her what a hotshot her son is and she listens to you as if you were god" diye analiz eden, kendini beğenmiş yakışıklı ve yarı aptal arkadaşının "do me a favor do my homework" önerisini " just because he's crazy about himself, he thinks eveyone is crazy about him and you are dying to do him a favor" diye yorumlayan, yan odada kalan arkadaşının onun odasına girip isteksiz ve bezgin "hi" deyişindeki isteksizliği herifin "kazara girdim odana. yoksa hiç meraklı değilim senle konuşmaya falan" tadını yakalamaya çalışmasına bağlayan ve bunun gibi bin tane birbirinden güzel tespit yapan, hem de sırf yoldan geçen if a body meet a body comin through the rye diye şarkı söyleyen çocuğu görüp bir anda hayata bağlanacak kadar hisli ve naif bi adam kolay kolay bulunmaz. holden böyle biinsandır. her ne kadar toy ve asi delikanlı damarını tutamasada kraldır gözümde.
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap