2 entry daha
  • üstün yetenekli/zekalı bir çocuk olmanın normal dışı bir çocuk olmak demek olduğu bilen bir ebeveynin, çocuğu için gereksiz yere yapmayacağı bir tanımlamadır aynı zamanda. hem çocuk için hem ebeveyn için zor ve yönetmesi güç bir süreçtir üstün yetenekli bir çocuğun yetişimi.

    "bebek beklemekte olan bir anne adayı olduğunuzu varsayın. size, zeka düzeyi dehaya yakın bir çocuğa sahip olmak için hamilelikte özel beslenme ve tedbirler önerilse, bu beslenme ve tedbirleri uygular mısınız? ya da sınıfınıza çok üstün yetenekli bir öğrencinin verileceğini öğrenseniz ne yaparsınız?
    bunlara benzer soruların yanıtlarını araştıran araştırmacılar, toplumun bu çocuklara karşı çok olumlu tutumlar içinde olmadıklarını, ana babaların zihin engelli çocuğa sahip olmaya benzer tutumlar sergilediklerini, öğretmenlerin de benzer davranışlar gösterdiklerini belirtmektedir. yine araştırmalar tutumların uygun eğitimle değiştirilebileceğini belirtmektedir. buradan iki farklı sonuç çıkartmak olasıdır. birincisi, kamuoyu, üstün zekalılarla ilgili yanlış kanı ve bilgiye sahiptir. ikincisi ise, bu yanlış kanı ve tutumlar değiştirilebilir. eğitimle değiştirilmesi olası olan bu yanlış kanı ve tutumlar şöyle sıralanabilir.

    üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklarda davranış ve ruhsal bozukluklar gözlenir.
    üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklar erken gelişir ve erken sonlanırlar, yani kısa ömürlüdürler.
    üstün zekalılar aşırı hareketlidir.
    üstün zekalılar sıska, kısa boylu, iri kafalı, çelimsiz ve gözlüklü olurlar.
    üstün zekalılar ve üstün yetenekliler uyumsuz olurlar.
    üstün zekalılar tek başlarına oynamaktan hoşlanırlar.
    üstün zekalılar her ortamda yetişirler.
    kardeşlerin en küçüğünün üstün zekalı olma olasılığı yüksektir.
    üstün zekalıları eğitirsek seçkin bir sınıf yaratırız.
    üstün zekalı çocuklar toplumsal açıdan geridir.
    üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklar bencildir.
    üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklar diğer insanları aşağılamaktan hoşlanırlar.
    üstün zekalılar sınıflarında inek olarak adlandırılan öğrencilerdir.

    yukarıda sıralanan görüşler çeşitli roman, kitap, tiyatro, film ve özellikle tv dizilerine esin kaynağı olmuş ve üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklara ilişkin olumsuz bir imge oluşmasına neden olmuştur. bu olumsuz yargı kalıpları, üstün zekalı ve üstün yetenekli çocukların kendilerini gizlemelerine, özelliklerini göstermemelerine ve hatta bazı durumlarda, özellikle ergenlik çağlarında, yetenek ve zeka düzeylerine uygun olmayan okul başarısı göstermelerine neden olmaktadır."

    her çocuk akıllıdır, zekidir, yeteneklidir. üstün yetenekli/zekalı olmak ise bambaşka bir şeydir.
    milyonlarca kaynak var. konuyla ilgili olarak ahmet bildiren'in üstün yetenekli çocuklar isimli kitabı oldukça kıymetli bir kaynak.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap