• irql (irq level, yani interrupt request level) denilen $ey bir mavi ekran ce$idi, bir hata mesaji veya bir soru/sorun cinsi degildir. "abi benim alet irql verdi" demek "abi benim bilgisayarda my computer i$letim sistemi yuklu" demekle ayni anlama gelen bir yazicioglu yakla$imidir.

    irql, windows nt kernel'inin kendi icinde yamulmamasini saglayan bir fizik kuralidir ve aslinda her cpu ba$ina bir tane ayrilmi$ 0-31 arasi bir sayidir. kural $udur: bir thread'in cali$masini ayni veya daha du$uk irql seviyesine sahip hicbir interrupt bolemez.

    yani thread'imiz irql 0'da (normal gunluk gune$lik irql) cali$iyorken ancak 1 ve ustu irql'lardan interrupt'larla kesilebilir (mesela timer interrupt'in irql'i 15 civari yuksek bir sayidir rahat rahat cali$ir genelde.

    mesele $u ki diski hafiza olarak kullanabilme gibi pek cok super ozellik ancak irql 0 ve 1'de cali$ir. yani siz irql'iniz 2'yken bile kalkip paged memory'ye eri$meye cali$irsaniz direk driver irql not less or equal hatasi yersiniz uzulursunuz. o yuzdendir ki irql tabanli hatalar cogu zaman aygit geli$tiricilerinin dikkatsizliklerindendir. nadiren de bozuk hafiza, a$iri isinmi$ cpu gibi sistemi sapittiran sebepleri olur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap