20 entry daha
  • 3 kıştır kullandığımız hede belkide hödö.

    ilginç bir hesaplama algoritması var. odadaki peteğin büyüklüğü, oda büyüklüğü ve odanın cephesi hesaplanıp, her petek için k faktörü atanıyor, oda ve petek sıcaklığı karşılaştırılıp böylece ölçüm gerçekleşiyor.
    eksi yönleri, artıları uzak ara geçmiş durumda. benim tespitlerim;

    eksileri

    -- alt komşun az yakıyor ya da evde yok hiç yakmıyorsa geçmiş olsun, kol gibi faturaya hazır olun çünkü eviniz ısınmıyor.

    -- kazan çıkışında frekans ölçerli pompanız yoksa ve bazı komşular vanaları kısmış ise, evdeki peteklerde insanı çıldırtacak derecede gürültü oluyor. frekans ölçerli ikiz pompa fiyatı ortalama 8 bin lira. ses istemiyorsanız bunu taktırmak zorundasınız.

    -- eğer kazanınız eski model ise, bu sistemle tam entegre olamıyor ve sonucunda kazanın onarılmaz biçimde bozulmasına kadar giden bir sürece giriyorsunuz.

    -- bir çok kazan ile uyumsuz bir sistem olduğu için, evlerde ısınamama şikayetleri çoğalıyor. aynı büyüklükteki, aynı daire sayısına sahip ve aynı kazanı kullanan yan apartmana gelen ortak fatura 300 lira civarındayken, bazı petekleri kısıp tasarruf etmeye çalışan apartman, 300 lira geldiği halde tam anlamıyla ısınamıyor. üstelik diğer apartman hiç peteklerini kapatmadan 300 lira ödüyor, ısı payölçerli apartman peteklerini kısıp hatta bazı peteklerini kapatıp yine aynı parayı ödüyor.

    -- sistem ilk takılırken, 10 yıllık hizmet sözleşmesi imzalatılıyor. bunun anlamı şu, her ay yaksanda yakmasanda daire başı 5 lira civarı aidatı sistemi takan şirkete ödeyeceksin. yani kalorifer yanmayan yaz aylarında bile, sanki yakmışsın ve okuma faturası yollamışlar gibi fatura ödüyorsun.

    -- hangi standarda göre ölçüm yapıldığını bilen yok. aslında bakanlığın belirlediği bir standart ve takip uygulaması da yok. her firma kafasına göre hesaplama yapıyor. yani sayacınızdan şüphelenip, bir yere kontrol ettirmek isteseniz, öyle bir yer bulamayacaksınız çünkü yok.

    -- kazan verimliliğinde belirgin derecede düşüş yaşatıyor. bunu firma ile paylaştığınızda, "evet bunu bekliyorduk, bunu çözmek için bir cihaz takmamız lazım, fiyatı şudur" diyip yolunacak kaz misali, yolmaya devam ediyorlar. üstelik kendi bozdukları sistemi düzeltmek için her geldiklerinden ayrıca servis ücreti alıyorlar.

    -- kayıp ve kaçağa oldukça müsait bir sistem. dışarıda bir sayaç bulunmadığı ve bütün sayaçlar evin içinde olduğundan, kaçak kullanımın önü sonuna kadar açık.

    artıları

    -- evde sık duran biri değilseniz, termostatik vanaları kısıp ekonomi sağlayabilirsiniz. ya da üç beş aylığına şehir dışındaysanız, ciddi bir ekonomi sağlarsınız.

    -- ben bir odada otururum, bir de mutfağı kullanırım derseniz sistem tam size göre. diğer bütün petekleri en kısığa alın ekonomi yapın.

    -- ailecek biz zaten evde kazak giyeriz, bir de üzerimize pike aldık mı tamam işte diyorsanız, bu sistem tam da sizin için yapılmış hocam. bütün termostatik vanaları 2 ye getirin, ekonominin piri olursunuz.

    -- kazanınız yeniyse, frekans ölçerli pompanız varsa ve termostatik vanalar 2.5 a kilitlendiyse ve kayıp kaçak yoksa, apartman olarak gerçekten tasarruf sağlayabilirsiniz. yani öyle firmaların %40 diye salladığı değil ama %20 tasarruf sağlarsınız.

    sonuç olarak, eğer evinizde, ısı yalıtımlı pencereler ve apartmanınızda mantolama yok ise, ısı payölçer hiç bir işe yaramaz. öncelikle ısı yalıtımı sorununu çözeceksiniz sonrası ısı payölçer değil, eğer apartman altyapısı müsaitse mutlaka ve mutlaka (bkz: kalorimetre)

    donsuz geceler efendim.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap