33 entry daha
  • sorunun temeli aslında terimsel karmaşa imiş yani biz matemetiksel terimle kendi anladığımız terimi kullanınca sorun varmış gibi görünüyor aslında bu sorun olarak gördüğümüz her şey için geçerli bir mantık var. bu arada haberiniz olsun aslında sorun olarak görünen her şeyde bizim anlam verdiğimiz şeylerden kaynaklı olduğunu buluyoruz. bu arada "şey" tdk anlamı olan şey:),bu ifadeler de iyi ki bulunmuş. neyse konumuza dönecek olursak,aslında - ve + sadece negatif ve pozitif ayrımını yapmıyor aynı zamanda gideceğin yönüde gösteriyormuş, açıklamak gerekirse eksi ile başlayıp, - sonsuza giden bir sayılar kümesinde gideceğiniz yoldan sapmanızı ve artı ile başlayıp + sonsuza giden yolda devam etmeniz için ters mantık kurduyor yani -4. -4 dediğinde ise; asıl amaç işlem karmaşasını bilen için düzenli hale getirmek, olarak karşımıza çıkmakta. bu işlem karmaşasını ortaya çıkaran da aslında çarpmanın kendi içinde olam kuralıdır. işlem yapılmak istenen sayının kendisi ile istenen sayı kere toplanması, yani bu işlemi toplama da yaptığınızda -4 ile -4 toplarsınız ve bu -8 olarak karşınıza çıkar ama çarpma da -4 ü -4 ile çarpmak istediğinizde bunu -4'ü dörtkere 4 ile toplamanız demektir. bu mantığa göre -16 karşımıza çıkmalı ama negatif sayılar için toplama ile karışmaması için toplama da bir kere işlem yaparken çarpma da istenilen sayı kadar yapmak zorunda olduğumuzdan bu kural koyulmuş. son olarak +5 ile -4 çarpımında ifade edilen geriye doğru yani - dört kere gitmen gerek ama ben seni - den artıya çekmek istediğimde işte devreye giren - işareti beni artıya götürmekte.
    toplama ve çıkarma kurallarının çarpma kurallarından önce bulunmasından kaynaklanan bu durumu matematikçiler kendi aralarında bu şekilde çözmüşler diye düşünüyorum.

    matematik bilmeyen bizler ise kural kuraldır, kuralını fazla sorgulamadan denileni yapmakta fayda var:)
    sonuçta dilimizde de öyle değilmidir, iki olumsuzluk bildiren ek veya sözcük kullanıldığında cümlenin anlamı olumludur.
    bu yazılanlar yanlış değildir.
    mantıksız hiç değildir.[http://dusunmekvepaylasmak.blogspot.com/…neden.html http://dusunmekvepaylasmak.blogspot.com/…neden.html]
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap