6 entry daha
  • bugune kadar muhtelif kampanyalarla ilgili bizle defalarca maille$mi$ olmasina ragmen hic "cevap hakki" gibi bir hususla ilgili mail atmami$, bugun ise ek$i sozluk'te cevap hakki taninmadigindan dem vurmu$ celi$kiler yumagi. ben de buraya yaziyorum madem medya diyarlarinda diyalog yerine herkesin kendi ko$esinden konu$masi adet.

    yazinin tamami "sapiklasak da mi saklasak" ba$ligiyla http://www.hurriyetim.com.tr/…~9@nvid~307595,00.asp adresinden okunabilir.

    yazi ba$langicta internet'te cevap hakkinin ne kadar onemli olduguyla ve bu konuda yaptirimlar getirilmesi gerektigiyle ilgili gibi gorunuyor. daha sonra "hadi bir ornek verelim" a$amasinda "bakin ek$i sozluk'te hakkimda neler yazmi$lar sevgili hurriyet okurlari" safhasina geci$ var ki bunu anlamak cok guc.

    birincisi internet'te cevap hakkinin genel anlamda yururluge girmesi ve bu konudaki giri$imlerden bahseden bir yazi yazarken, yazarin kendi magduriyetinden ornek vermesi yazinin objektifligine son derece golge du$urmektedir. bu "kalite kontrolun onemi" ba$likli bir makalede "efendim kalite kontrol cok onemlidir ve standartla$tirilmalidir. mesela ben gecen gun buzdolabi aldim ertesi gun motoru yandi". $imdi bu yakla$imdan hangi hurriyet okuru "aa yurtsan atakan'in buzdolabi yanmi$ hakkaten kalite kontrolu onemliymi$" cikarimina varir bilemiyorum ama sagduyusu pozitif degerlerde herhangi bir birey boyle bir yazinin yanan bir buzdolabi uzerine biriken garez sonucu ortaya ciktigini farkedebilir.

    ikinci ve en onemli kismi da yurtsan atakan'in gercekten hakkinda yazilanlari yazisina aynen koyup onlara cevap vermesi. buradan yurtsan atakan'in "i$te cevap hakki boyle kullanilir" veya "ek$i sozluk'ten telepati yoluyla cevap hakki kullanma giri$imlerim sonucsuz kaldi o yuzden ben de 400,000 tirajli hurriyet'teki ko$emden bu hakki kullanayim madem" diye du$unmu$ olabileceginden fazlasini cikarmak mumkun degil. yanan buzdolabi ve kalite kontrol konulu makalemize donersek "kalite kontrolun onemi" ba$likli makalenin sonuna "i$te yanan buzdolabimin fotograflari ve aha bu da ureten firmanin buyultulmu$ logosu" eklemekle e$deger.

    bu iki onemli noktanin yaziyla ilgili ortaya serdigi tek bir ortak cikarim var, o da yazinin internetle, yaptirimla, iyi ahlakla alakasi olmadigi, tamamen ki$isel bir problemle ilgili kamuoyu toplamak adina "cevap hakkinin evrenselligi" safsatasinin arkasina gizlenmi$ bir okura $ikayet mektubu oldugudur. yazinin ba$ligi "ek$i sozluk'te hakkimda yazilanlar" olmali ve ilk cumlesi "sevgili yuzbinlerce hurriyet okuru, bugun sizle bir $ey payla$mak dilegindeyim" olmaliydi. o zaman bize de diyecek tek kelime du$mezdi. ama "kainatin onemi" diye ba$lik acip "gecen gun kafama meteor du$tu" diye bitirmek ve okurun da bu tur bir yakla$imi yutmasini "aa terbiyesiz meteor" demesini beklemek, ustune ustluk bunu bizlere gostererek yapmak son derece gorgusuzce olmu$. bunu icinde bulundugu medya bulamacinin ustune sindirdigi kokuya yormaktan da ba$ka yapacak pek bir $ey yok.

    artik yurtsan atakan'a gelecek hafta "turkce harflerin internet'te onemi" gibi bir yazi yazip altina "bakin nasil yaziyorlar bir de amerikan u$agi dolar i$areti bulmu$lar sevgili sayilari milyonlari bulasica hurriyet okuru" ibaresi ertesi benim ingilizce klavyemden cikan bu satirlari dokmek yaki$ir.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap