9 entry daha
  • yggdrasill'in asgard'daki kökünde bulunan urdarbrunni'nin (kader kuyusu) suyu ve dibindeki kumu yggdrasill'in köklerine sürerek kurumasını ve çürümesini engelleyen, eski iskandinav, aslında genel olarak germanik, toplumların zaman ve kader anlayışını yansıtan üç kadın: urd (olmuş olan), verdandi (olmakta olan) ve skuld (olması gereken). urd ve verdandi ismileri dönme/varolma(become) fiilinin çekimlerinden gelmekte ve dairesel zaman anlayışını göstermektedir. yggdrasill'in köklerine sürülen su, dallarında çiğ olup tekrar urdarbrunni'ye düşer ve nornlar tarafından tekrar tekrar kullanılır.
    nornlar insanların (tanrıların, devlerin ve diğer canlıların) kaderini yggdrasill'in köklerine kazırlar. urd insanların hayatını bir ip gibi eğirir, verdandi bu ipliği ölçer ve skuld ipliği keserek hayata son verir. nornlar bu ipleri kumaş gibi örerek kaderi belirlerler.
    ama bu kader anlayışı ilginç bir şekilde tamamen fatalistik değil özgür iradeyi de içinde barındıran bir anlayıştır. nornlar, hayatın takip edeceği genel kuralları belirlerler, ancak bu kurallar içinde canlılar istedikleri seçimleri yapmakta özgürdür. geçmişte olanlar gelecekte olacakları etkiler, yani kader önceden belirlenen bir şey değil, sürekli değişen ve evrilen bir şeydir. bu nedenle benzerlerinden (örneğin yunan moirai) ayrılırlar.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap