5 entry daha
  • turbo dizel motorlardan gelen en büyük şikayet, turbo arızasıdır. bu arıza turbo gecikmesi, ses yapması veya tamamen dağılması da olabilir. tabiki de en masrafalı işlerden biridir.

    bu tür arızalaradan aracı korumak için yapılması gereken şey çok basit: uzun süre aracı kullandığınızda veya sürüş esnasında çok yüksek hızlara çıktığınızda aracı stop etmeden durduğunuz yerde 1-2 dk daha çalışır vaziyette bekleyip motoru sonra stop etmenizdir.

    nedenine gelince, siz uzun süre aracı kullandığınızda yada yüksek hızlara çıktığınızda turbo içerisinde basınç ve sıcaklık çok yüksek değerlere çıkacaktır. durur durmaz motoru stop ettiğinizde turbo normale dönmeden çalışmasını kapatmış oluyorsunuz. bu da turbonun ömrünü kısalmasına neden oluyor.

    biraz daha detaya girersek, turbonun motorda çektiği hava egzoz gazıdır. turbo içerisindeki sirkülasyonu tamamlamadan bu gazı tamemen dışarı atmadan motor kapatılırsa, turbo içerisinde kurum birikecek ve ilerleyem km’lerde turbo hacminin azalmasına işlevini yitirmesine neden olacaktır.

    bu tabiki benzinli turbo araçlarda da geçerli fakat dizller bu konuda daha hassas. kontağı kapatmadan 1-2 dk daha çalıştırın motorunuzu.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap